VN-team acht executie van 40 Cambodjanen bewezen

Tientallen aanhangers van de afgezette Cambodjaanse co-premier prins Norodom Ranariddh zijn de afgelopen dagen omgekomen in gevangenschap. Het VN-centrum voor de mensenrechten in Phnom Penh beschikt over harde bewijzen dat veertig van Ranariddhs medestanders zijn geëxecuteerd sinds de prins tien dagen geleden het land moest verlaten....

Van onze correspondent

PHNOM PENH

Onder de doden bevinden zich lijfwachten en vertrouwelingen van partijleiders uit Ranariddh's Funcinpec. Getuigen en medewerkers van het VN-centrum hebben stoffelijke resten gevonden van de slachtoffers die, veelal geblinddoekt, zijn omgebracht met een schot door nek of hoofd. Bij enkele lijfwachten waren de ogen uitgerukt.

Niet bekend

'De grote vraag is of dit executies waren in de nadagen van de staatsgreep, of dat de klopjacht wordt voortgezet', zegt een van de leiders van het VN-centrum. Kort na de coup zijn veel oude rekeningen vereffend. Het doorgaan van systematische executies zou de vrees van Funcinpec bevestigen dat Hun Sen zich de totale macht wil toeëigenen.

Kort na het verdrijven van royalistische soldaten uit de hoofdstad zijn vijf generaals en een burger omgebracht - sommigen in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de regering is het bij deze doden gebleven. Minister van Defensie Tea Banh sprak gisteren de geruchten tegen dat de regering detentiekampen heeft ingericht.

Onder de angstige bevolking van Phnom Penh gaan verhalen over het bijeendrijven van regeringstegenstanders op het platteland. Maar westerse hulpverleners met goede contacten in de provincie hebben daarvoor geen bewijzen gevonden.

Op het politieke front probeert premier Hun Sen de Funcinpec-leden die Ranariddh zijn afgevallen ertoe over te halen hem een nieuwe co-premier te leveren. De vorige gouverneur van de provincie Siem Reap, Toan Chay, die in april met Ranariddh heeft gebroken, zei gisteren dat hij bereid was de post op zich te nemen. Zijn naam staat op een lijstje van drie gegadigden.

Koning Sihanouk, die om medische redenen in Peking verblijft, heeft daar gisteren enkele buitenlandse afgezanten ontvangen. Hoewel Hun Sen kort na zijn coup bemiddeling door de koning heeft afgewezen, denken velen in Phnom Penh dat de monarch de enige is die voldoende gezag geniet om een oplossing af te dwingen.

Co-premier Hun Sen zei gisteren voor de Cambodjaanse radio dat de volgende algemene verkiezingen op 23 mei 1998 zullen worden gehouden. Dat is de datum die beide co-premiers vorige maand waren overeengekomen in hun laatste gezamenlijke besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden