Het eeuwige levenElse Vlug-Hoekendijk (1934-2019)

Vlug-Hoekendijk was de drijvende kracht achter Stichting Opwekking

Van haar boek Schatgraven werden meer dan 150 duizend stuks verkocht. Het was ‘geestelijk voedsel’ voor een nieuwe generatie jonge gelovigen.

Else Vlug-Hoekendijk

In 1953 werd haar vader, de bekende illustrator en kunstenaar Karel Hoekendijk, ernstig ziek. Hij vertelde dat hij genas toen een gelovige vrouw hem de handen oplegde en bad voor zijn genezing. Een dominee hoorde daarvan en nodigde hem uit voor een bijeenkomst in Utrecht met een verlamde man uit Deventer. Na een gebed kon ook deze man uit zijn stoel opstaan. Uit deze wonderbaarlijke genezingen ontstond de organisatie Stromen van Kracht, geleid door Karel Hoekendijk en zijn echtgenote Elisabeth (‘Bep’) La Rivière.

Else was het derde kind van het echtpaar. Ze werd in Wassenaar geboren en groeide op als een gelovig christen. Na de oprichting van Stromen van Kracht werd ze bij de activiteiten betrokken. Als leidster in een kindertehuis ontmoette ze haar man Peter Vlug.

In 1960 zouden zij samen met Elses broer Ben Hoekendijk en diens partner Wiesje Heijink de Stichting Opwekking oprichten. Deze stichting ging jaarlijks Pinksterconferenties organiseren. Ze werden een begrip in de evangelische kerken maar trokken ook mensen van andere gezindten aan. Ze groeiden uit tot mega-evenementen met meer dan 60 duizend bezoekers in Biddinghuizen. Op de campings stonden tenten en caravans hutjemutje. Later kwam daar ook de One Way Day in de Jaarbeurs van Utrecht bij voor de jeugd en jongvolwassenen. Die werd een soortvoorloper van de latere EO-jongerendagen.

De huidige directeur Ruben Flach van Stichting Opwekking zegt dat de vier elkaar fantastisch aanvulden: ‘Ben was de theoloog en een begenadigd spreker, Peter was een geweldig organisator en Wiesje deed de muziek. Else deed het kinderprogramma.’

Else zag dat de kinderen die met de gezinnen meekwamen, zich tijdens de Pinksterconferenties nogal eens verveelden. Dat inspireerde haar tot het schrijven van een op kinderen afgestemd bijbels dagboek Schatgraven. Haar dochter Irene van Maastricht: ‘Ze had ook zelf vier kinderen en ze wilde dat wij ons geloof in God zouden kunnen verdiepen. Eigenlijk schreef ze het voor ons.’

Van het boek werden 150 duizend stuks verkocht en er zouden zelfs vertalingen in het Arabisch verschijnen. Else Vlug-Hoekendijk zou daarna nog 25 boeken schrijven, waaronder Weid mijn lammeren (1988). De Bruidegom komt (2007) was haar eerste bijbelroman. Haar laatste boek Elisa en de profetenzonen verscheen in 2012.

Irene van Maastricht noemt haar moeder iemand die ‘enorm veel passie had voor kinderen’. ‘Ze maakte ook programma’s voor verschillende evenementen en de zondagsscholen.’ Else Vlug was daarnaast grondlegger van Stichting Chris, een telefonische hulplijn voor kinderen die in pastorale nood verkeerden.

Conflicten met haar familie bleven haar niet bespaard. Zo kwam het al in de jaren zestig tot een breuk met haar vader Karel en diens echtgenote Bep, die hun evangelisatiecampagnes internationaal wilden uitdragen.

In 1962 werden ze Suriname uitgezet na beschuldigingen van kwakzalverij. In 1968 ging Stromen van Kracht vanwege de hoge kosten van de campagnes bijna ten onder. Stichting Opwekking nam de schulden over. In de jaren negentig trok broer Ben Hoekendijk zich terug uit Stichting Opwekking vanwege zijn scheiding van Wiesje. Hij zou later een eigen stichting Shalom oprichten.

Bekend werd hij als publicist over zeezeilen. De twee echtparen waren lange tijd niet on speaking terms, maar jaren geleden werd de breuk gelijmd.

Else Vlug-Hoekendijk overleed op 1 november in haar woonplaats Voorthuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden