Vlucht lama uit Tibet brengt China in grote verlegenheid

De spectaculaire vlucht van de 'levende boeddha', de 14-jarige Ugyen Trinley Dorje, dwars door de Himalaya van Tibet naar India, heeft China in grote verlegenheid gebracht en India verrast....

Na een voettocht van een week kwam Karmapa aan in het Indiase Dharamsala. Gisteren is hij met een escorte uit het hoofdkwartier van de Dalai Lama naar een onbekende 'veilige plek' gebracht, aldus een woordvoerder van de Tibetaanse regering in ballingschap.

De 14-jarige jongen heeft twee ontmoetingen gehad met de Dalai Lama, de in ballingschap levende hoogste Tibetaanse religieuze leider. De Dalai Lama zelf zei verrast te zijn door de vlucht van de monnik. De vlucht van Karmapa is de opmerkelijkste exodus sinds de Dalai Lama en tienduizenden Tibetanen hun geboorteland verlieten na een mislukte opstand tegen de Chinese heersers in 1959.

De Tibetaanse ballingenregering zei dat ze zich vooral zorgen maakt om de gezondheid van de jongen. Hij is uitgeput door zijn lange reis. Volgens de regering was de reis een traumatische ervaring voor de 'levende boeddha'.

Volgens geestelijken uit het gevolg van de Dalai Lama is de jongen gefrustreerd omdat hij zijn leraren niet mocht ontmoeten. De Chinese autoriteiten hebben zijn voornaamste leermeester, Tai Situ Rinpoche, herhaaldelijk een visum geweigerd. Rinpoche heeft een klooster nabij Dharamsala.

Ugyen Trinley Dorje is een van de belangrijkste figuren van het Tibetaanse boeddhisme. Zowel Peking als de Dalai Lama erkent Karmapa.

Volgens de krant South China Morning Post heeft Peking al strenge veiligheidsmaatregelen opgelegd aan het hele gebied. China houdt in het bijzonder het klooster dat de Karmapa geholpen zou hebben en de Chinees-Indiase grenszone waar de monnik overstak in de gaten.

Het afgelopen jaar heeft Peking haar greep op Tibet verstevigd. Ook de politiek van segregatie wordt steeds verder doorgevoerd. Volgens het Tibetaanse centrum van mensenrechten en democratie worden veelvuldig mensen gemarteld en geëxecuteerd. Ook zouden aan de lopende band abortussen en sterilisaties plaatsvinden bij Tibetaanse vrouwen.

China probeert de schade van het vertrek van de levende boeddha te beperken. Volgens de officiële berichten uit Peking is de monnik in het buitenland om zich bezig te houden met muziekinstrumenten en boeddhistische liturgie. De terughoudende reactie van de Chinese communistische partij en de onwil om de vlucht openlijk te bekritiseren, kan betekenen dat China de mogelijkheid voor een eventuele terugkeer wil openhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.