Eeuwig LevenFrater Willibrordus 1928-2019

Vlinderfrater en veldprediker bij ‘Vroege Vogels’

Hij werd bekend door iedere zondag in te bellen bij de Fenolijn. Frater Willibrordus klom op van onderwijzer naar natuurkenner.

Frater Willibrordus

‘Hij genoot van zijn bekendheid’, zegt overste Wilfried van der Poll van de Fraters van Utrecht. Zijn schoonzus Gonnie Hilhorst beaamt dat: ‘Als hij op televisie en radio kwam, was hij er vol van.’ Zelf constateerde hij: ‘Ik heb nogal wat fans.’

Zijn bekendheid verwierf hij als vaste beller op de Fenolijn van het zondagochtendprogramma Vroege Vogels op de radio. Sinds 2001 belde hij in. ‘Ik werd weleens aangesproken of ik een van de fraters van Willibrordus was. Dan antwoordde ik: Nee, hij is een van ons’, grapt overste Van der Poll.

Als frater Willibrordus een keer niet op de radio te horen was, hingen luisteraars meteen bij de omroep aan de lijn. ‘Was frater Willibrordus ziek?’ ‘ Een aantal jaar geleden werd hij geopereerd aan zijn heup. Dat was weer goed gekomen. Wel verplaatste hij zich sinds die tijd met een scootmobiel. Op 30augustus kreeg hij daarmee een ongeluk en viel weer op de heup die in een ziekenhuis met een plaat moest worden verstevigd. Bij het herstel liep hij een inwendige bloeding op. Frater Willibrordus overleed 11 september.

Hij werd als Jaap Hilhorst geboren in een boerengezin van zes kinderen in Bussum. In 1946 trad hij in bij de fraters van de Congregatie van de Fraters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in Utrecht. De opleiding tot onderwijzer volgde hij op de St.-Jozefkweekschool in Zeist. Daarna ging hij werken op lagere scholen in achtereenvolgens Zeist, Utrecht en Amersfoort. Stapje voor stapje werd hij natuurkenner. ‘In 1958 bezocht ik met frater Efrem Stein, een vogelkenner, het natuurgebied Den Treek. Van frater Majella leerde ik de verschillen te zien tussen allerlei paddestoelen en zwammen.’ Hij ging er meer over lezen en ging zelf kijken.

Daarnaast bleef hij ook een sociaal dier. Zo werd Willibrordus leider bij de voetbalvereniging Zwaluwen Vooruit en behaalde hij daar het diploma scheidsrechter. Ook was hij twintig jaar lang medewerker op het catechetisch instituut ‘De Beiaard’.

Begin jaren tachtig ging hij voor de Broeders van Dongen naar Curaçao om les te geven. ‘Maar dat beviel hem niet. Hij vond het te warm en het vergde te veel improvisatievermogen’, zegt overste Van der Poll. Terug in eigen land vertrok hij naar Borculo in de Achterhoek, waar tot zijn pensioen op diverse scholen verschillende taken vervulde zoals die van remedial teacher en het geven van Nederlandse les aan buitenlanders.

In het klooster in Borculo was een wilde plantentuin die ook wel vlindertuin werd genoemd. Met een studente biologie ging hij vlinders tellen en onderscheiden. Frater Willibrordus vertelde die verhalen door en kreeg de bijnamen van veldprediker en vlinderfrater van Borculo. Zijn landelijke bekendheid nam enorm toe nadat hij in 2001 de Fenolijn ging bellen met waarnemingen van eerstelingen en andere fenomenen. Hij wist er ook altijd een boodschap aan toe te voegen. Dat maakte hem populair bij de luisteraars.

Met zijn vlinderkast ging hij later ook lezingen geven in het land. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Arnhem en in 2009 ging Willibrordus wonen in het fraterhuis St.-Jozef te De Bilt.

Een verslaggever vroeg hem daar een keer of het geloof een rol speelde bij zijn liefde voor de natuur. Zijn antwoord luidde: ‘Als ik doodga, dan geloof ik dat ik een verheerlijkt lichaam krijg, zoals wij dit noemen. Hoe ik me dat moet voorstellen weet ik niet, maar het is zoiets als die rups die in een metamorfose verandert in een vlinder.’ Voor de radio is hij niet verloren. Vroege Vogels heeft inmiddels een jaarlijkse prijs naar hem vernoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden