Vlaamse runderstoofpot met bier 2


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 sucadelappen
1 grote winterwortel
2 preien, 2 uien
3 teentjes knoflook
1 pijpje Leffe brun
30-50 gr. boter of margarine
4 eetlepels bloem
2 laurierblaadjes
5-8 kruidnagels
5-8 jeneverbessen
1 tl. ketoembar,
1 tl. djinten
nootmuskaat, zout, peper


Het is liefde op het eerste gezicht. Niet meteen toegeven, natuurlijk. Eerst een beetje dralen. Voorzichtig kijken. Weggaan, naar de boekenafdeling. Plaatje luisteren bij de cd's. Langzaam terugkomen bij het keukengerei. Wat wezenloos staren naar de rode Creuset-pannen en dan omdraaien. En ja, hij staat er nog. Stoer, krachtig, onverwoestbaar. Geen rare modekleuren, maar sober en esthetisch functioneel. Dit is, zeker weten, een pan voor het leven.

Vanzelfsprekend gaat hij mee. Niet zijn dubbelganger in de doos uit het magazijn, maar deze, die hier uit het rek van de winkel. Een kleine tien kilo levenslang gietijzeren kookplezier. 'Wel invetten', zegt de pannenmeneer van de winkel. 'Niet met zeep schoonmaken', waarschuwt de Hackman-folder in alle talen.

Eenmaal thuis worden alle kookboeken erop nageslagen voor het ultieme gerecht om de pan in te wijden. Een stoofpot, uiteraard, want daarvoor zijn deze braadpannen bij uitstek geschikt. Uren en uren sudderen, tot de geuren uit de pan geleidelijk de keuken en de aangrenzende kamers in hun bezit hebben genomen en zich hebben vermengd tot een onweerstaanbare verleiding.

'O, die is typisch voor stooflappen en boterhammen met dik mosterd', beslist een vriendin met één blik op de aanwinst. 'Heel simpel.' In moordend tempo ratelt ze iets over sucadelappen, bruin bier en boterhammen die verdwijnen, waarna al bijna het volgende hoofdstuk uit een druk bezet modern leven aan de beurt is. 'O ja, een beetje bloem nog. En ik ben van de wortel en de bleekselderij', voegt ze er nog aan toe.

Laat de bleekselderij nou net op zijn in de supermarkt. Maar ach, zo'n stoofgerecht moet het vooral hebben van eigen inbreng en karakter. Dus dan maar prei. En omdat het recept uiteindelijk toch een variant is op een klassieke Vlaamse pot gaat er een flesje lekker Belgisch bier doorheen.


Bereidingswijze

Snijd de knoflook, uien, prei en wortel. Laat de pan (die natuurlijk meteen na aankomst onder heet water werd afgespoeld en met keukenpapier zachtjes met vet werd ingewreven) op een zacht vuur warm worden. Laat de boter of margarine heet worden en schroei de sucadelappen dicht. Neem het vlees uit de pan. Bak knoflook en uien aan, doe er dan prei en wortel bij. Laat een minuut of zeven doorbakken op middelmatig vuur en roer geregeld. Strooi er de bloem over en roer die erdoor. Doe het vlees weer in de pan en giet er het bier bij. Even op laten koken, kruiden en zout erbij en dan twee donkerbruine, tweezijdig met mosterd besmeerde boterhammen erop.

Deksel op de pan en dan maar sudderen op een laag vuur. Hoe langer hoe beter. Heel af en toe een beetje roeren. In de Volkskeuken stond de pot vijf uur op, bleef een nachtje overstaan en werd voor de maaltijd nog een uur zachtjes doorgekookt. Eet er nieuwe, vastkokende aardappelen bij en groenten naar keuze.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.