Vispotje
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 sjalotten, gesnipperd
1 grote wortel, in dunne plakjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 kilo tomaten, ontpit en ontveld
2 tenen geplette knoflook
flinke scheut olijfolie
1 pond pangasiusfilet, in stukken
een flinke scheut droge witte wijn
peper en zout
1 handvol fijngehakte platte peterselie
Slecht nieuws voor PVV-, VVD- en misschien ook wel CDA-stemmers: rechtse opvattingen maken sommige mensen misschien rijker, maar verkorten hun levensverwachting aldus Jelle de Jong van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (Geachte redactie, 18 augustus). Een rechts kabinet is minder gericht op ons welzijn door bezuinigingen op zorg en onderwijs. Gevolg: dikke kinderen en dikke volwassenen. In Engeland is volgens De Jong het aantal jonge dikkerds dusdanig gestegen dat zij een kortere levensverwachting hebben dan hun ouders.
Het toeval wil dat ik in het bezit ben van twee Engelse neefjes. Alec en Ash klimmen in de hoogste bomen en weten daar ook weer zelfstandig uit te komen. Ze eten alles, maar dik zijn ze niet. Volgens hun vader is overgewicht niet de schuld van rechts - want Labour was immers de afgelopen jaren aan de macht. Nee, kindereten maakt dik. Hadden wij vroeger Danoontje?
Tegenwoordig is er zelfs Pyjamapapje: door Nestlé aangeprezen ter bevordering van de werking van `uw kindjes darmpjes'. Van de week heb ik het allernieuwste geproefd: groentechips, om de stap naar het eten van het echte spul makkelijker te maken. Te koop op de markt, tussen de versgebrande noten. Een ons kost 1 euro 98 en bevat schijfjes aardappel, boon, wortel en biet, die volgens de verkoopster eerst gevriesdroogd worden en daarna gebakken. Ik beet mij een weg door de harde, zoute versnapering en vroeg me af of zout niet net zo verslavend is als zoet.
Dan maak ik liever een zachtzoet kindvriendelijk vispotje. Fruit de sjalotten in de olijfolie. Doe er, als ze beginnen te kleuren, de wortel en bleekselderij bij. Laat het geheel zacht bakken. Voeg de tomaten toe en zet de pan (met deksel) op een zacht vuur. Laat de tomaten zacht worden. Doe na een half uur de tenen knoflook erbij. Eventueel kan een blikje tomatenpuree worden toegevoegd. Laat zeker drie kwartier pruttelen. Dep de stukken vis droog, voeg peper en zout toe. Bak de vis om en om in de vispan licht aan in een scheut olijfolie. Blus af met droge witte wijn. Doe bij de tomatensaus en stoof nog een paar minuten. Strooi de peterselie eroverheen. Serveer met gekookte aardappels en boontjes.