Viskoekjes met Thaise inslag

De tranen stonden in haar ogen terwijl ze naar haar dochter keek.

null Beeld

Ingrediënten

3 ons wijting of kabeljauwfilet, heel fijngesneden
1 eetlepel rode Thaïse curry
1 eetlepel vissaus
1 fijngeraspte wortel
1 scheut citroensap
1 losgeklopt ei
1 scheut arachideolie of zonnebloemolie
fijngesneden koriander naar smaak
Met Naomi was niets mis, en met haar moeder Ria eigenlijk ook niet. Toch hadden ze zich opgegeven voor De Afvallers XXL van SBS6 en waren woensdagavond op tv te aanschouwen. Want oké, er mochten wel wat pondjes af. En dus moesten ze onder toeziend oog van half Nederland op de weegschaal en poseerden ze in badkleding. Ria woog 123,4 kilo en haar dochter 86,6 kilo.

Deze vrouwen staan niet alleen: zesendertig koppels pogen de komende maanden gewicht te verliezen. Niets mee mis, behalve dat de camera ongegeneerd en wellustig het leed toonde dat met extreem overgewicht gepaard kan gaan. 'Hoe vind je het om jezelf zo te zien', vroeg de denslanke presentatrice Marlayne Sahupala aan Euridice, een andere deelneemster. Haar betraande donkere ogen zal ik niet snel vergeten. Nooit heb ik iemand zo mooi zien zwijgen. 'Ik ben er helemaal klaar voor', zei ze uiteindelijk.

Dr. Frank was er ook. Hij gaat Naomi, Ria, Euridice en uiteindelijk ons de weg wijzen in het doolhof van achterhaalde voedingsgewoonten. De dokter schijnt bekomen te zijn van het onverwachte succes dat hem vorig jaar overviel, toen hij van afvallen een wedstrijd maakte en de website 'eenkiloperweek' in het leven riep. Daar kwam hij later weer op terug. 'Sommige mensen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om tot gezond gewichtsverlies te komen', aldus Frank van Berkum. Nog lang na de uitzending voelde ik onbehagen. Zijn dikkerds de nieuwe kermisklanten?

Laten we eerlijk zijn: afvallen begint in de keuken. Snijd de vis heel fijn of maak er vistartaar van met behulp van de keukenmachine. Marineer de vis in citroensap, een flinke lepel Thaise rode curry en de vissaus. Laat de ingrediënten een uurtje intrekken op een koele plaats. Rasp in de tussentijd een worteltje fijn, klop een eitje los en voeg dit bij het vismengsel. Laat in een koekenpan een flinke scheut olie heet worden en schep eetlepelsgewijs de vis in de pan: in hompjes. Bak gedurende een minuut of 6 de vis op een niet al te hoog vuur bruin. Keer dan voorzichtig om en bak nog een paar minuten. Bestrooi met fijngesneden koriander. Serveer als voorgerechtje, dan is er genoeg voor vier personen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden