Visjes uit de groentetuin: gefrituurde snijbonen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde snijbonen, voorgerecht voor 4 personen

Gefrituurde snijbonen. Beeld Sake Slootweg

In een koffietent bij mij om de hoek las ik op zaterdagochtend in alle vroegte de krant. Alles was lekker rustig, tot de twee serveersters het over de volle lengte van het café met elkaar op een bijkletsen zetten. Met raspende studentikoze kroegstemmen bespraken ze hertentamens en festivals toen een van de twee plotseling zei: ‘Nu heb ik even zin in iets vettigs. Geen honger… maar gewoon zin in iets vettigs.’

Nog steeds goed verstaanbaar fantaseerden ze er lustig op los: een sappige hamburger, iets knapperigs uit de frituur. Smakkend luisterde ik mee en kreeg acuut zin in kibbeling. Ik liep naar de viskraam, maar trof een lange rij.

Mijmerend over gebakken vis bladerde ik thuis door mijn Portugese kookboek. Toen zag ik wat ik wilde: peixinhos da horta. Deze visjes uit de groentetuin zijn gefrituurde snij- of sperziebonen. Krokant en hartig, maar lichter op de maag dan echte gebakken vis, ik at ze graag op vakantie in Lissabon.

Het kookboekrecept leverde niet de knapperigheid op die ik me herinnerde dus probeerde ik ook beslagjes met bruiswater, witte wijn, bier en melk. Bier gaf het lekkerste resultaat. Van het Japanse tempurabakken leende ik de tip om het beslag niet te veel te kloppen. Deze link is overigens niet vreemd. Het waren de Portugezen die tempura ooit in Japan introduceerden.

Ingrediënten

150 g snijbonen, puntjes en draadjes verwijderd
1 l zonnebloemolie
120 g bloem + extra
1 theel. zout
1 ei
250 ml ijskoud bier (pils)

Bereiding

Snijd de snijbonen dwars doormidden in twee even grote helften en kook ze in gezouten water in vier minuten beetgaar. Schep uit de pan, koel in een kom met koud water en laat drogen op een schone doek.

Snijd ze nu over de volle lengte open, zodat je twee dunne plakjes krijgt en haal ze door een paar eetlepels bloem.

Verhit de olie in een zware pan.

Meng ondertussen de bloem met het zout en wat peper in een kom. Kluts het ei en het ijskoude bier losjes door elkaar met eetstokjes of een vork en giet dit bij de bloem en kluts wederom losjes door elkaar. Klontjes zijn niet erg. Maak er geen glad pannekoekenbeslag van.

Test de temperatuur (175 graden) met een thermometer of een druppeltje beslag. Als dat direct flink bruist, is het goed. Frituur de snijbonen in porties goudgeel, leg op wat keukenpapier en houd warm in de oven.

Eet als voorgerecht met tomatensla.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Othuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.