Visch op den disch

'Het buitenland werd een flinke afnemer en betaalde goed. Onze visschersvloot breidde zich sterk uit, want de afnemende landen consumeerden veel meer dan het kleine Nederland deed, of zou kunnen doen....

Het is maar het begin van een zeer lange tirade tegen de vishandel en tegen de consument in het 'propaganda-boekje voor het vischgebruik' Voortaan visch op den disch (1932) van C.H.A. Scholte-Hoek.

Zij verwijt de handel te veel op de export gericht te zijn, er zijn steden waar niet eens een viswinkel is. Ook het feit dat visconserven vrijwel altijd uit het buitenland komen, steekt haar. En de consument moet nu toch eens vis leren eten. 'Vergelijken we b.v. het gebruik van visch hier te lande met dat in Engeland, dan bedraagt dat bij onze over zeesche buren 26 k.g. per jaar per hoofd, tegen slechts 5 k.g. ten onzent. Daar moet verandering in komen!'

Nog altijd gaat zo'n 70 procent van de vangst naar het buitenland. Maar we eten thuis wel meer vis, zo'n 15 kilo per jaar. Scholte-Hoek houdt een pleidooi voor nette viswinkels en is tegen het verwijderen van vismarkten uit stadscentra.

'Misschien ook zou in kleinere plaatsen, b.v. op marktdagen, een auto met dure visch voor de notabelen, en goedkoopere voor middenstand en arbeidersklasse, als verplaatsbare verkoopgelegenheid kunnen dienst doen.'

In een apart hoofdstukje neemt Scholte-Hoek garnalen, kreeft, mosselen, oesters en kaviaar onder de loep. Over mosselen meldt ze dat die in hoofdzaak naar het buitenland gaan (zoveel is er nu dus in vergelijking met toen niet veranderd). 'Ware het voor velen niet wat ver, dan zou ik u aanraden eens naar Philippine in Zeeuwsch-Vlaanderen te gaan. Daar verstaat men de kunst van mosselen klaarmaken en van eten!' De roem van die plaats als de plek om mosselen te eten is dus niet recent.

Scholte-Hoek geeft mosselrecepten uit Philippine, zoals deze gekookte mosselen. 'We maken de mosselen goed schoon en wasschen ze goed. We doen ze in een pan, strooien er wat fijn gesneden peterselie, uien, peper en zout over. We zetten dit alles op het vuur, zonder water. Na ongeveer 10 minuten op een flink vuur, zullen de mosselen koken. We strooien er nu wat fijn gemaakte beschuit over, en doen er een scheutje wijn of oud bier bij: schudden de mosselen om, en zetten ze nog even op het vuur. We dienen ze zoo vlug mogelijk op met pommes-frites, of gebakken aardappelen en met mayonaise of piccalilly.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden