Virus en vaccin

Begin deze week gebeurde het onvermijdelijke. Een 17-jarige jongen met een zeer ernstige aangeboren afwijking overleed toen hij bovenop deze aandoening ook de Mexicaanse griep kreeg....

Hoe tragisch ieder sterfgeval ook is, het nieuws bevestigde in zekere zin de geruststellende conclusie die deskundigen trokken op grond van het verloop van de grieppandemie tot nu toe. Wie niet tot een van de risicogroepen behoort, heeft vrij weinig te vrezen. Je kunt behoorlijk ziek worden, maar niet erger dan van een ‘gewone’ griep. Wereldwijd zijn tot dusver een kleine 1.200 mensen aan dit H1N1-virus overleden. In Nederland alleen overlijden ieder jaar 800 tot 1.000 mensen aan de griep.

De grote angst, gevoed door historische voorbeelden, is uiteraard dat de wereld opnieuw wordt getroffen door een dodelijk virus waartegen geen bescherming mogelijk is. Daarvan is geen sprake. Opvallend is eerder het milde verloop van de ziekte. Ook zonder medicijnen komen de meeste patiënten er binnen twee weken weer bovenop.

Hoe mild ook, het virus is zeer besmettelijk. De relatief hoge temperaturen op het noordelijk halfrond remmen de verspreiding nu nog af, maar als het straks kouder wordt en de scholen weer opengaan, zal het aantal ziektegevallen ongetwijfeld oplopen. Dat rechtvaardigt voorzorgsmaatregelen. Een ziekte hoeft niet levensbedreigend te zijn om toch een ontwrichtende werking te hebben op de samenleving. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) houdt er rekening mee dat tussen de 1 op de 3 en 1 op de 10 mensen in Nederland besmet zal raken. Het is duidelijk dat als eenderde van de bevolking ziek in bed ligt, ook gezonde mensen daar hinder van zullen ondervinden.

Inmiddels zijn voldoende vaccins besteld om iedere Nederlander preventief te kunnen inenten. Het vaccin moet dan uiteraard wel op tijd beschikbaar zijn. Voor wie nu besmet raakt, is er de virusremmer tamiflu. Mede gelet op het milde karakter van het virus maakte het RIVM gisteren bekend dat vanaf volgende week niet iedereen meer automatisch tamiflu krijgt, maar dat voorrang zal worden gegeven aan risicogroepen. De bijwerkingen wegen niet altijd op tegen de effectiviteit.

Sommigen vrezen dat ook het vaccin niet veilig zal zijn. Omdat het om een nieuw vaccin tegen een nieuw virus gaat, zullen zeldzame bijwerkingen onvermijdelijk pas aan het licht komen bij grootschalige toepassing. De kans dat iemand ziek wordt van het vaccin is vermoedelijk vele malen kleiner dan de kans op complicaties ten gevolge van de griep. Er moet daarom snel duidelijkheid worden verschaft over de reële risico’s van zowel virus als vaccin.

Wellicht volgende week nog ontvangen alle burgers een folder over de Mexicaanse griep. Dat is niets te vroeg. Tot dusverre beperkte het preventiebeleid van de overheid zich tot instellingen en bedrijven. Het onvermijdelijke schrikeffect dat het eerste sterfgeval teweeg bracht, onderstreept dat niet langer kan worden gewacht de bevolking ook rechtstreeks te informeren en zo onnodige onrust te voorkomen.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden