Villa Augustus

Bij aankomst in Villa Augustus kijk je toch minstens enkele minuten verbaasd om je heen: een lobby of receptie ontbreekt aan de straatzijde van het pasgeopende hotel-restaurant in Dordrecht....

tekst Wim de Jong

Direct daarachter bevindt zich het Markt-Café, een barretje waar espresso, limoncello en chardonnay wordt geschonken en waar je bijvoorbeeld je linnen pyjama (euro 125), de historische aardappelmand of een van de vele tuin- en kookboeken uit de Villa Augustus-winkel kunt afrekenen. Stippeltjes zijn eigenlijk al een beetje uit, weet mevrouw De Jong, maar dat verhindert deze grote verzamelaarster niet om voor de zekerheid toch nog maar zes gebaksbordjes (euro32) in nopjespatroon in te slaan. Wie weet komen er nog eens 52 mensen thuis op bezoek die allemaal tegelijk gebak willen en raar zouden opkijken als dat niet op stippeltjesservies zou liggen.

Dan kunnen we met open mond en weekendkoffers verder binnentreden in de Villa voor zomaar een nachtje in deze prachtige buitenplaats aan de oevers van het Wantij. De Romeinen deden dat in eigen contreien precies zo. Die hadden van tijd tot tijd even schoon genoeg van al het geromulus en geremus in het drukke Rome en tankten dan even bij op een luxe boerderij, waar uitgebreid van de natuur en de goede keuken kon worden genoten.

In het op deze oudheidkundige traditie geïnspireerde Villa Augustus komt daar dan nog de attractie bij van de geweldige vormgeving van het domein zelf. Het geheel omvat een gerestaureerde watertoren uit 1882 (waar de meeste hotelkamers in zijn ondergebracht), een pompstation (rijksmonument en restaurant) en kassen en een openbare moestuin die seizoensgroenten en bloemen opleveren. In aanbouw zijn nog negen drijvende hotelkamers in wat misschien wel het mooiste rivierengebied van het land is.

Villa Augustus is van Dorine de Vos, Daan van der Have en Hans Loos, die eerder faam verwierven als oprichters van Hotel New York in Rotterdam. Na de verkoop daarvan stortte Loos zich op het fokken van Friese paarden, opende De Vos een familiehotel in Frankrijk en gaf Van der Have zich over aan zijn hartstocht voor historische tuinen en het snoeien van leibomen – waar hij inmiddels al tien jaar les in krijgt. Maar het aanbod van de gemeente Dordrecht om het kunststuk van Hotel New York nog eens in die plaats te evenaren, kon het drietal, met hun nieuwe partner chef-kok Michael van der Struis, niet naast zich neerleggen.

Wie er zelf gaat kijken, eten en logeren moet vragen om de door Dorine de Vos ontworpen Geheime Kamer in de Giardino Secreto van Villa Augustus (euro 210): het meest bijzondere slaapvertrek dat de Nederlandse horeca rijk is!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden