Vijf redenen waarom u Philippe Martinez moet leren kennen

Philippe Martinez is secretaris-generaal van de radicale Franse vakcentrale CGT. Hij loopt voorop in de strijd tegen de liberale hervormingen van president Macron, met een spoorwegstaking die tot de zomer zal duren.

Peter Giesen
Volgens kenners is Philippe Martinez minder onverzettelijk dan hij zich voordoet. Hij stelt de achterban tevreden met harde taal, maar weet wanneer hij compromissen moet sluiten. Beeld Berto Martinez
Volgens kenners is Philippe Martinez minder onverzettelijk dan hij zich voordoet. Hij stelt de achterban tevreden met harde taal, maar weet wanneer hij compromissen moet sluiten.Beeld Berto Martinez

1. Hij is het gezicht van de sociale strijd in Frankrijk

Philippe Martinez is de belangrijkste vakbondsleider, omdat zijn Confédération Générale du Travail (CGT) de grootste bond onder de spoorwegarbeiders is. Ook letterlijk is hij de meest markante vakbondsleider van Frankrijk, met zijn karakteristieke druipsnor. Zij arbeideristische borstel is volkomen uniek in de Franse politieke wereld, waar men doorgaans kiest voor gladde kaken of een gesoigneerde (drie dagen-)baard. Vanwege zijn snor en zijn autoritaire stijl wordt hij binnen de vakbond ook wel ‘Tapioca’ genoemd, naar de Zuid-Amerikaanse generaal in de strips van Kuifje.

2. Hij is de tegenpool van Emmanuel Macron

De president is het kind van twee medisch specialisten en het product van de eliteschool Ecole Nationale d’Administration (ENA). Martinez groeide op in een flatje in de Parijse voorstad Rueil-Malmaison. Als kind had hij al een voorliefde voor de onderdrukten: bij het cowboy en indiaantje spelen wilde hij altijd indiaan zijn. Hij was arbeider bij Renault en straalt nog altijd in alles ‘gewone man’ uit. Hij weigert een stropdas te dragen, zelfs als hij op het Elysée wordt ontvangen. Hij woont in een bescheiden huisje in de banlieue en rijdt een oude Renault Scénic.

3. Hij vecht voor het overleven van de radicale vakbond

De CGT is uit het communisme voortgekomen. Tot 2002 was ook Martinez lid van de communistische partij. De laatste jaren verliest de CGT steeds meer terrein aan de gematigde Confédération Française Démocratique du Travail. Om zijn positie te handhaven heeft Martinez een klinkend succes nodig, zoals een overwinning op Macron in de spoorwegkwestie.

4. Hij is een geslepen tacticus

Volgens kenners is Martinez minder onverzettelijk dan hij zich voordoet. Hij stelt de achterban tevreden met harde taal, maar weet wanneer hij compromissen moet sluiten. In de spoorwegkwestie is dat lastig. Inzet is het ‘statuut’ van de spoorwegarbeiders – een geheel van relatief gunstige arbeidsvoorwaarden. Dit statuut heeft een belangrijke symbolische betekenis. Macron wil zijn sporen als hervormer verdienen door het af te schaffen, de bonden willen het koste wat kost overeind houden als symbool van het Franse sociale model.

5. Hij kan de Franse Arthur Scargill worden

Vaak wordt gezegd dat Frankrijk onder Macron een Thatchermoment beleeft, verwijzend naar de Britse premier die in de jaren tachtig de macht van de bonden brak. Thatchers grote tegenstander was Arthur Scargill, leider van de mijnwerkers die na een anderhalf jaar durende staking moest capituleren. Dit lot hangt ook Martinez boven het hoofd, tenzij hij de Franse publieke opinie weet te mobiliseren tegen het beleid van de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden