Profiel Manzoor Pashteen

Vijf redenen waarom u Manzoor Pashteen moet leren kennen

Manzoor Ahmad Pashteen (26) is een Pakistaanse activist. Hij leidt een succesvolle campagne tegen verdwijningen en illegale executies.

Beeld Berto Martinez

1. Hij is een boegbeeld van de Pashtun

De charismatische Pashteen is de zoon van een arme dorpsonderwijzer uit Zuid-Waziristan. Hij is het nieuwe boegbeeld van de Pashtun, een etnische minderheid die al jaren klemzit in de strijd tussen het Pakistaanse regeringsleger en de (door Pashtuns gedomineerde) Taliban. In 2014 zette hij als student veeartsenij een antimijnencampagne op. Toen begin dit jaar in Karachi weer eens een onschuldige jonge Pashtun door de politie was opgepakt en vermoord, bouwde hij die campagne uit tot de Pashtun Protection Movement. Die protesteert met marsen en sit-ins tegen autoriteiten die in elke Pashtun een terrorist zien.

2. Hij voert een geweldloze campagne

Pashteen, afkomstig uit een stam van trotse strijders, benadrukt steevast dat hij opereert binnen de Pakistaanse wet en een volstrekt geweldloze campagne voert, gericht tegen het machtsmisbruik en de vele schendingen van de mensenrechten door het leger in de strijd tegen het islamitisch extremisme, vooral in de federaal bestuurde stamgebieden. De eisen: opheldering over de duizenden verdwijningen en illegale executies, berechting of vrijlating van alle arrestanten, en de oprichting van een vredes- en verzoeningscommissie. Politieke aspiraties zegt hij niet te hebben, ook niet met het oog op de komende verkiezingen, eind juli.

3. Hij pakt het machtige leger aan

Vrijwel niemand in Pakistan durft openlijk kritiek te uiten op het machtige leger, een staat in de staat. Pashteen wel. Hij zegt niet bang te zijn voor intimidatie en doodsbedreigingen. En die zijn er volop, ook op sociale media. Militairen betichten hem er vanwege zijn voortdurende gehamer op de mensenrechten ook van een agent te zijn van buitenlandse (lees: Indiase en Afghaanse) geheime diensten. Toen hij eind april in Lahore 8.000 aanhangers op de been bracht, lieten de autoriteiten het demonstratieterrein vollopen met rioolwater.

4. Zijn hoofddeksel werd een symbool

Pashteen draagt altijd een roodzwart geborduurd Pashtun-hoofddeksel dat hij ooit cadeau kreeg van een stamgenoot. Het werd een symbool, zoals de baret van Che Guevara. Jonge aanhangers in de steden namen de dracht massaal over. In Mingora, in de Swatvallei, dwongen autoriteiten winkeliers in de bazaar daarom de petten uit de handel te nemen. Op manifestaties van de PPM komen intussen tienduizenden mensen af. Begin april in Peshawar alleen al 60.000.

Manzoor Pashteen en zijn hoofddeksel. Beeld ANP

5. Hij kan oppositiegroepen bundelen

Hoewel Manzoor aanvankelijk vooral opkwam voor de Pashtun (en dan vooral zijn eigen clan, de Mahsuds), heeft zijn beweging de potentie om allerlei ontevreden groepen in Pakistan te bundelen. Dat geldt voor andere geknechte stammen in de Noordwestelijke Grensprovincie en in het even opstandige Baluchistan, maar ook voor hoogopgeleide jongeren in de steden, die genoeg hebben van de politieke chaos, de perscensuur en de machtige positie van het leger. De uniformen zitten achter de terroristen, scanderen ze op straat. En: Wat voor vrijheid is dit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.