Vijf Nederlandse brouwerijen voor eeuwenoude biertjes

Bier mag flink in de belangstelling staan, het bestaat al eeuwen. We drinken nu wat onze voorouders al dronken.

Populaire biersoorten als IPA hebben een eeuwenoude oorsprong. Beeld anp

Bier is elke dag in het nieuws: nieuwe brouwerij, nieuw festival, nieuwe bierspeciaalzaak in de buurt, nieuw bier bij de supermarkt. Een modeverschijnsel? Niet echt. Bierstijlen als porter, stout, IPA, weizen, geuze, saison: ze hebben een eeuwenoude oorsprong. We zijn al dat bier aan het herontdekken. Er is nu weer de keuze die onze voorouders hadden. Maar dan alle stijlen tegelijk, van over de hele wereld en van een doorgaans hoge kwaliteit. Maar waar te beginnen? Waarom niet in Nederland? Vijf mooie brouwerijen.

vandeStreek, Utrecht

Waarom bier kopen als je het ook zelf kunt maken? Goede vraag. De gebroeders Van de Streek uit Utrecht hadden snel een antwoord: gewoon doen. Niet binnen de lijntjes kleuren, gewoon lekker bier maken. Bitterballetje erbij, niks aan de hand. Neem nou de BlackBock. Zelf een recept uitvogelen in je proefketeltje en dan elders een grotere hoeveelheid maken. De BlackBock is een porter-achtige, bruinzwarte bock. Beetje mokka, beetje chocola, en vooral veel karakter. Zelf bier maken? Moet je doen. Of je koopt bier van vandeStreek. Ook een goed idee.

Beeld .

De Koningshoeven, Berkel-Enschot

Biologisch bier is er ook. Van La Trappe bijvoorbeeld, uit de brouwerij De Koningshoeven bij Tilburg. Eén van de twee trappistenbrouwerijen; Zundert is de andere. Trappist is geen bierstijl of kwaliteitskeurmerk, maar een herkomst-aanduiding. Bij bieren met het Authentic Trappist Productlogo hebben de monniken zich echt met het brouwen bemoeid. Deze biologische Puur van La Trappe is een blond bovengistend bier met nog geen 5 procent alcohol. Een verfrissende, licht-hoppige allemansvriend.

Beeld .

Brouwerij Kees, Middelburg

Voor wie denkt geen bier te lusten: probeer deze barley wine van Brouwerij Kees uit Zeeland. Kees Bubberman was kok, daarna de brouwmeester van brouwerij Emelisse en begon een jaar geleden voor zichzelf. Kees maakt mooie, soms gekke bieren, maar het proberen waard. Zo denken we met plezier terug aan de Creme Brulee Stout. Dit is zijn American Barley Wine. Hoppiger dan zijn Engelse broertje. Koperkleurig bier van 11,5 procent alcohol. Gekonfijt fruit, mout en karamel met een lang nahangende hoppigheid. Ook dít is bier. Wel uitschenken in een glas. En dat mag een wijnglas zijn.

Beeld .

Hertog Jan, Arcen

Het smakelijkste bier is vaak kleinschalig geproduceerd. Bier dat verdient met evenveel liefde en aandacht te worden gedronken als waarmee het is gemaakt. Lang geleden, in de voor bier donkere jaren tachtig, lag er al bier van de Arcense Stoombierbouwerij in de winkels. Nu is de brouwerij onderdeel van de reus AB InBev, maar de brouwers vergeten hun roots niet. Met de Ongekend-serie, een reeks eenmalig gebrouwen bieren, laten ze zien wat ze kunnen. De eerste editie, HJA15/1, is een soepel wegdrinkende bovengister met vruchten in de neus en kruiden in de smaak. De opvolger, HJA15/2, is een lang gerijpte, volmondige barley wine (gerstewijn), aan de zoete kant van het spectrum.

Beeld .

Oersoep, Nijmegen

Speciaalbier, het is een verwarrende term. Wat drink je als je 'speciaalbier' drinkt? Er zijn zo veel bierstijlen, het kan van alles zijn. Laten we daarom afscheid nemen van die term. Noem bier gewoon bier. Bier van brouwerij Oersoep uit Nijmegen is trouwens wel speciaal te noemen. De brouwers houden van complexe biersmaken. Dat kunnen variaties op het thema saison zijn of het ruimhartige gebruik van wilde gisten. Experimenteren staat voorop, geen bier is hetzelfde. Hier hebben we de En Garde!, een 'fruitige saison'. Met 'dryhopping', een extra scheut hop na het brouw-proces. Gistige frisheid, strakdroge bitterheid, zurige pittigheid. Precies, speciaal.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden