Videoband 'Madrid' mogelijk opgenomen in Amsterdam

Bronnen bij de Marokkaanse veiligheidsdienst zeggen dat de videoband, waarop islamitische extremisten de verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen van 11 maart in Madrid opeisen, waarschijnlijk is opgenomen in Brussel of Amsterdam....

Volgens de correspondent van de Spaanse krant El Periódico houdt de militaire woordvoerder van Al Qa'ida, Abu Dujan al-Afgani, zich op in radicale Marokkaanse kringen in een van deze twee steden.

Ook de Britse krant The Guardian maakt melding van een mogelijke link naar Nederland. De krant haalt veiligheidsbronnen aan die een verband leggen tussen Jamal Zougam, een van de Marokkanen die in Madrid na de aanslagen is gearresteerd, en de broers David en Jérôme C. De laatste behoort tot de vier verdachten die na 11 september in Rotterdam zijn opgepakt in verband met het beramen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

De vier, die volgens het Openbaar Ministerie deel uitmaakten van een Rotterdamse Al Qa'ida-cel, stonden in december 2002 terecht. Ze werden vrijgesproken wegens onrechtmatig verkregen bewijs. Het OM had volgens de rechter te zwaar geleund op informatie van de Algemene Inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD), die door de rechtbank niet kan worden getoetst.

Volgens The Guardian ontmoette Zougam David C., een tot de islam bekeerde Fransman, in 1998 in een moskee in Madrid. Zougam en de Franse broers zouden elkaar hebben leren kennen in de Finsbury Park-moskee van de radicale moslimleider Abu Hamza in Londen. David C., die in Parijs terecht moet staan wegens recrutering van jihadstrijders voor Afghanistan, en zijn broer Jérôme deelden in Londen een flat met Zacarias Moussaoui.

Deze Moussaoui wordt in Amerika berecht als 'de twintigste kaper', die had zullen deelnemen aan de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington, maar in plaats daarvan in een Amerikaanse cel vast zat. Hoewel Zacarias ontkent de twintigste kaper te zijn, maakt hij geen geheim van zijn bewondering voor Bin Laden en van diens extremistische denkbeelden.

Moussaoui zou van geld en een vals paspoort zijn voorzien door aan de Finsbury Park-moskee verbonden moslims. De Britse politie heeft een driekoppig team gestuurd naar Madrid om de terroristische verbanden verder te onderzoeken.

Het hoger beroep tegen de 'vier van Rotterdam' loopt nog bij het hof in Den Haag. Inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 19 mei en 7 juni. Volgens het OM vervulde de Rotterdamse cel een 'faciliterende rol': de leden zouden valse paspoorten, creditcards, transport en onderdak regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden