Verzoening tussen de Korea's lijkt dit keer echt

De verzoening waartoe de leiders van Noord- en Zuid-Korea half juni besloten, krijgt vandaag een menselijke kant met familiereünies over en weer....

Enkele hoogbejaarde Koreaanse ouders mogen vandaag hun reeds vergrijsde kinderen in de armen sluiten. Nadat ze elkaar vijftig jaar lang niet meer hebben kunnen zien, krijgen ze nu vier dagen de gelegenheid elkaar opnieuw te leren kennen en familienieuwtjes uit te wisselen. Op het Koreaans schiereiland vormt de Koude Oorlog een onwrikbaarder scheidslijn dan het IJzeren Gordijn in Europa.

Het familiebezoek blijft beperkt tot honderd Noord-Koreanen die naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vliegen, en honderd Zuid-Koreanen die met hetzelfde vliegtuig noordwaarts reizen. De Zuid-Koreanen zijn uitverkoren door een computerloterij. De gelukkigen uit Noord-Korea zijn allen Zuid-Koreanen die in de loop der jaren zijn overgelopen naar het Noorden. In hun gelederen bevinden zich bekende kunstenaars en wetenschappers.

De Zuid-Koreanen hebben elk 500 dollar (1220 gulden) van de regering gekregen om cadeautjes te kopen voor hun familie in het Noorden. Ze hebben vooral kleding en medicijnen aangeschaft - geen voedsel, want de regering had hen op het hart gebonden rekening te houden met eventuele overgevoeligheden. Over het voedselgebrek in het Noorden moet aan de honderd ronde tafels die in een conferentiecentrum in gereedheid zijn gebracht dan ook maar liever niet worden gepraat.

De Koreanen kunnen de honderd familiereünietjes in Seoul rechtstreeks volgen op de televisie en het internet. In het conferentiecentrum liggen pakken vol zakdoekjes klaar, want de emoties zijn de laatste weken hoog opgelopen. Een 68-jarige Zuid-Koreaan raakte zelfs zo opgewonden bij het vooruitzicht dat hij eindelijk zijn oudere broer weer zou zien, dat hij met een beroerte in het ziekenhuis belandde.

Deze hele week staat in het teken van de verzoening waartoe de leiders van Noord- en Zuid-Korea tijdens hun historische topconferentie van half juni hebben besloten. Het begon maandag met de heropening van de 'verbindingskantoren' van de beide Korea's in Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone. Die kantoren werden in 1992 ingesteld om door het op gang houden van geregelde contacten te bewerkstelligen dat de politieke spanningen tussen beide buren niet op een oorlog uitlopen.

De verbindingskantoren werden na vier jaar echter weer gesloten, toen Noord-Korea ervan werd verdacht kernwapens te willen ontwikkelen en een Noord-Koreaanse onderzeeboot aanspoelde op de kust van Zuid-Korea.

Ook de familiebezoekjes zijn overigens een herhaling van zetten: in 1985 mochten al enkele Zuid-Koreanen hun familie in het Noorden opzoeken. Maar het ijs werd er niet door gebroken en het bleef bij die ene keer. Ditmaal zetten de familiebezoekjes luister bij aan de eerste gezamenlijke viering van de nationale feestdag (waarop de Koreanen hun bevrijding van de Japanse koloniale overheersing vieren).

Ter verhoging van de feestvreugde schenkt president Kim Dae-jung van Zuid-Korea de vrijheid aan 3.586 gevangenen, onder wie twee spionnen van Noord-Korea.

Meer dan zevenenhalf miljoen Zuid-Koreanen hebben familie in het Noorden en Zuid-Korea hoopt dan ook dat de toenadering deze keer doorzet. De tekenen zijn gunstig, want nooit hebben beide Korea's zoveel concrete stappen gezet op de weg naar verzoening als ditmaal. Ze hebben al een einde gemaakt aan hun jarenlange propagandaoorlog over de radio. En ze hebben besloten de spoorverbinding tussen Seoul en Pyongyang te herstellen.

Noord-Korea zal 35 duizend soldaten inzetten voor het werk aan de spoorlijn, zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il het afgelopen weekeinde tegen 46 journalisten uit Zuid-Korea. Hij zette de pers een diner voor waarbij hij ook een schotel met biefstuk van de ezel liet rondgaan. 'De geliefde leider (zijn vader Kim Il-sung, red.) zei liever niet dat het van de ezel kwam, daarom noemde hij het ''hemelkoe'',' grapte Kim Jong-il.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden