Vertrouwd rode-wijnerige rode wijn

Wijn

Onno Kleyn drinkt een Relatione Dogliani van de dolcettodruif.

Twintig kilometer scheelt het, of dertig. Maar het landschap rond Dogliani, waar de dolcettodruif wordt geteeld, verschilt als nacht en dag van het brede dal van Barolo. Dolcettostokken glunderen in de zomerzon op heftig gerimpelde heuvels met steile hellingen en daarnaast diep beschaduwde, vochtige rivierdalen. Soms moet je door het reliëf vele kilometers omrijden om op een plek te komen die hemelsbreed vlakbij ligt.

Dolcetto is de naam van de druif en van de wijn, die samen met de zuur-frisse barbera en de koninklijke nebbiolo het rode triumviraat van Piëmont vormt. Van de drie is de dolcetto het vriendelijkst, zoals blijkt uit de Relatione Dogliani van het huis Gillardi. Vriendelijk, maar niet oppervlakkig. En voor het geval dat uw Italiaans aanleiding geeft tot associatieve oprispingen: nee, hij is niet zoet, hooguit zoet geurend naar donker fruit, bramen, zwarte kersen, bosbessen, met iets dat in de verte wel likeur lijkt, of nee, glühwein bijna, met kaneel en kruidnagel.

De slok blijkt dan toch vertrouwd rodewijnerig, sappig en droog. Ik vind het een heuse winterwijn, goed bij schragende stamppotten en een beste biefstuk. Maar uit ervaring weet ik dat hij licht gekoeld ook in het warme seizoen zijn mannetje staat.

Prijs/kwaliteit: 8+

Dolcetto Relatione Dogliani 2014, Gillardi, €9,50, tijdelijk €7,95.
okhuysen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.