Vertraagde hsl kost de NS 140 miljoen

Niet alleen voor minister Karla Peijs van Verkeer wordt de hsl-Zuid steeds duurder. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben door de vertragingen van de hogesnelheidslijn een verlies te verwerken van 140 miljoen euro, zo bleek donderdag bij de presentatie van de NS-jaarcijfers....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De hsl-tegenvaller is een van de oorzaken dat de nettowinst van de NS is gedaald met 22 miljoen euro naar 197 miljoen, terwijl meer reizigers gebruikmaken van de trein. NS-topman Aad Veenman concentreert zich op het goede nieuws. Hij spreekt van een ‘fenomenale groei’ van het aantal reizigers. Vooral het hogere rapportcijfer dat de klanten de NS geven, stemt hem vrolijk.

Veenman erkent dat er nog het een en ander valt te verbeteren aan de dienstverlening. Te veel treinen rijden niet op tijd en klanten klagen volgens hem terecht over het niveau van de informatievoorziening bij vertragingen.

De NS belooft daarom tientallen miljoenen euro’s te investeren om de informatievoorziening te verbeteren. Volgens de NS is dit zelfs een betere investering in de klanttevredenheid, dan het verder verbeteren van de punctualiteit. ‘We moeten alle zeilen bijzetten om vooral de vraag naar meer informatie te beantwoorden’, aldus Veenman.

De spoorwegonderneming investeerde 372 miljoen euro in 2006, voornamelijk in nieuw materieel. Dat past in het toekomstplan voor de periode tot en met 2020. In dat jaar moet het aantal reizigers dat elke dag gebruik-maakt van de diensten van NS zijn gestegen naar 1,5 miljoen. Nu zijn dat er nog 1,1 miljoen.

Deze prognose gaat ervan uit dat het fileprobleem zal toenemen, terwijl het openbaar vervoer juist steeds aantrekkelijker wordt. NS investeert tot 2020 2 tot 3 miljard euro in overstappunten, stations en treinen.

De overheid zou volgens de NS tot 2020 met 7,5 miljard euro extra over de brug moeten komen voor spoorverbeteringen. Dat bedrag komt boven op de reeds geplande investeringen in onder meer de hsl-Zuid en de Hanzelijn. ‘Het regeerakkoord, dat nu ook uitgaat van een jaarlijkse reizigersgroei van 5 procent, is wat ons betreft goed nieuws’, zei Bert Meerstadt, directeur commercie bij NS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden