Vertaalster met elegante schrijftrant

Amsterdam De Elly Jaffé Prijs, voor literaire vertalingen uit het Frans, is met 40 duizend euro een van de grootste literaire prijzen in Nederland....

Jeanne Holierhoek (1947) studeerde Frans aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze gaf zes jaar les aan de vertalersopleiding in Maastricht. Nu is ze als docent verbonden aan de vertalersvakschool in Amsterdam.

De afgelopen decennia heeft ze een indrukwekkend en veelzijdig vertaaloeuvre opgebouwd. Niet minder dan 67 titels werden tot nu toe door haar in het Nederlands vertaald. Daaronder vinden we biografieën over de filosofen Roland Barthes, Michel Foucault en Jean-Paul Sartre, romans van Ionesco, Philippe Sollers, Jean Giono, Simone de Beauvoir en Lydie Salvayre, negen uiteenlopende werken van Michel Tournier (van filosofische essays tot romans), brieven van Voltaire, verhalen van Maupassant, libretto’s van opera’s van Berlioz en Poulenc.

Maar de bewondering van de jury, die dit keer bestond uit Maarten van Buuren, Solange Leibovici en Rokus Hofstede, gaat met name uit naar haar vertaling van De l’esprit des lois, vertaald Over de geest van de wetten van Charles de Montesquieu. Eerder vertaalde ze van deze 18de-eeuwse filosoof al de onderhoudende Perzische brieven. Over de geest van de wetten, met Montesquieus vooruitstrevende ideeën omtrent democratische processen, verscheen eind 2006 en telt bijna 900 pagina’s.

De jury oordeelt: ‘Jeanne Holierhoek gebruikt een licht archaïserende taal om de voorname distantie van Montesquieus betoogtrant voelbaar te maken. Ze vult de schrijver aan als deze zich in al te elliptische zinnen tot zijn tijdgenoten wendt, maar behoudt de elegante en levendige toon van zijn schrijftrant’.

Wineke de Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden