Verpletterend schitterend

Daar is het dan, het boek waar u en ik en het ganse land op zaten te wachten: Peulvruchten. Het is een stevig stoeptegeltje van de Britse kookschrijfster Jenny Chandler, uitgegeven bij Karakter (29,95 euro), 272 pagina's barstend vol info, veel recepten en foto's die doen likkebaarden.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

250 g Puylinzen
1 blad laurier
2 rode grapefruits
2 rijpe avocado's
4 gerookte makreelfilets, zonder vel
bosje waterkers, steeltjes verwijderd
4 eetl. olijfolie
4 eetl. azijn
1 eetl. mosterd
Natuurlijk heb ik, als peulvruchtenfanaat en gestaald partijbureaulid van de Bruinebonenbende (o ja, u mag er ook lid van worden: bruinebonenbende.nl), er dingen op aan te merken. De overdreven aandacht voor het gezonde van erwten en bonen staat me niet aan, zeker niet als de info achterhaald is.

Zo roept Chandler dat peulvruchten hoegenaamd geen cholesterol bevatten. Nee, maar dat doet er ook niet toe. Cholesterol nemen we vrijwel niet op uit onze voeding, dat weten we toch alweer dik vijftien jaar? Voor de rest klopt het allemaal, de duurzaamheid van peulvruchtenteelt, de rijkheid aan eiwitten en vezels, de gegevens over de winderigheid, tot en met de indeling in erg en minder erg: witte bonen doen meer flatuleren dan kikkererwten, linzen hebben nauwelijks effect.

Jammer dat het boek (goed) vertaald, maar niet bewerkt is, zodat ons eigen repertoire, met kapucijners, grauwe erwten, mollebonen en Friese woudbonen, buiten de boot valt. Geen erwtensoep, geen raasdonders. Maar daar staat een verpletterend aantal schitterende recepten uit de rest van de wereld tegenover. Soms met vlees - dit is geen vegetarisch bekeringspamflet - maar veel en veel vaker zonder. Bij veel peulvruchtenrecepten mis je immers het vlees niet. Dit is er een met vis (ik versimpel het).

Linzen hoeven niet geweekt te worden. Kook ze met de laurier en wat zout (ja, dat mag) in 20-30 minuten net aan gaar. Schep ze uit het kookvocht en maak ze nog warm aan met de azijn, olie en mosterd - misschien heb je meer nodig. Chandler voegt trouwens nog een batterij specerijen toe, komijn, kurkuma, koriander, kaneel...

Schil met een vlijmscherp mes de grapefruits dik, dus in het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de velletjes uit. Vang ondertussen het sap op dat je verliest door dat gesnij.

Pel de avocado's, snijd ze in plakjes en meng subiet met het grapefruitsap, zodat ze niet verkleuren. Verdeel de makreel in stukjes. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar en serveer.

Terecht stelt Chandler dat linzen, droogbonen en -erwten (dus bijna alles behalve doperwtjes) uitstekend kunnen worden ingeblikt. Waarmee maar gezegd wil zijn dat wie de linzen niet zelf wil koken, legitiem naar de conserven mag grijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden