Het eeuwige levenTony Vos (1931-2020)

Veronica-pionier Tony Vos dacht dat hij door zijn wilde levenswijze nooit ouder zou worden dan 41

Tony Vos was twee decennia lang een icoon in de vaderlandse muziek. De eerste programmaleider van Radio Veronica was ook echtgenoot van Tineke.

Peter de Waard
Tony Vos Beeld
Tony Vos

‘Een van de eerste plaatjes die hij bij Phonogram produceerde, was de Tony Bass-meedeiner Dat is het einde, dat doet de deur dicht. Dat was een wereld van verschil met de jazzscene waarin hij verkeerde’, zegt Tineke de Nooij, van 1964 tot 1981 Tony Vos’ levenspartner, met wie hij twee dochters (Tuffy en Sara Lee) kreeg.

Tony Vos was twee decennia lang een icoon in de vaderlandse muziek. In de jaren vijftig was hij een bekende jazzsaxofonist die in 1954 zelfs werd verkozen tot de beste altsaxofonist in Nederland.

In de jaren zestig was hij dj en programmaleider bij Veronica en producer bij Phonogram van artiesten als Cuby & the Blizzards, Ekseption en de Bintangs. Bij een auto-ongeluk in 1970 liep hij een hersenbeschadiging op waarbij hij aan de linkerkant deels verlamd raakte. ‘Dat was het einde van het producerschap. En het zou jaren revalidatie kosten voordat hij zijn saxofoon weer kon oppakken’, zegt drummer Jai Jai Vos, een van de drie zonen uit zijn eerste huwelijk met Elly van Haaren.

Tony Vos werd geboren in Eindhoven. Met zijn broer Henk op piano leerde hij muziek maken. In 1953 brak hij door in het Jazz at the Kurhaus Ensemble waarmee impresario Paul Acket de eerste jazzelpee van Nederland produceerde. Al snel daarna had hij zijn eigen Tony Vos Quartet en stond hij naast Chet Baker op concertpodia. Dankzij het succesvolle project Jazz behind the Dikes werd Vos een pionier van de moderne jazz.

In 1960 solliciteerde hij bij de net opgerichte piraat Radio Veronica, waar hij werd aangenomen als chef studio en ook een jazzprogramma ging presenteren. Hier ontmoette hij Tineke de Nooij. ‘Hij was bijzonder geestig. We hadden een klein clubje met zes mensen en zeeën van tijd. De gekste dingen werden bedacht. Zo liet Tony banden met muziek van Frank Sinatra draaien, waarop hij meezong. Hij stond zelf twee keer in de hitparade met de nummers Een zwoele zotte zomer en Ik voel mij zo alleen.’

In 1964 hertrouwde hij met Tineke en stapte over naar Phonogram. Hier bewerkstelligde hij de doorbraak van Boudewijn de Groot met het nummer Meisje van Zestien, een vertaling van Aznavours smartlap Une enfant. Behalve producent was hij arrangeur en speelde en zong hij mee met vele nummers. Tineke: ‘Hij nam de banden mee naar huis. Hij zei dan: ‘daar zou ik nog wel een gitaartje bij willen hebben’. Dan zei ik: ‘niet doen.’ Het klinkt misschien mooier, maar het werkt commercieel niet. In dat opzicht hebben we veel voor elkaar betekend.’

Hij bleef ook jazzmusicus. Na de verhuizing naar een boerderij in Eemdijk ontstond daar een levendige jazzscene. Vos trad op met zijn eigen trio en maakte deel uit van het combo van de eigenzinnige pianist Jack van Poll. Voor het tv-programma van columnist Simon Carmiggelt nam Tony Vos de Duke Ellington-klassieker In a sentimental mood op.

Een van zijn eerste projecten na het ongeluk was het uitbrengen van een nieuwe pianomethode onder de titel De dertien maanden van het jaar, naar dertien gedichten van Willem Wilmink. Na de scheiding van Tineke de Nooij kreeg hij een relatie met de flamenco-danseres Esma Witte met wie hij 25 jaar samen zou zijn. In 1990 werd Vos altsaxofonist van de Amersfoortse bigband On the Move. Vorig jaar deed hij daar nog een gastoptreden.

Als gevolg van dementie en een gebroken heup werd hij daarna opgenomen in een verzorgingshuis in Bilthoven, waar hij 6 oktober stierf aan een longinfectie. Tineke: ‘Hij dacht dat hij door zijn wilde levenswijze nooit ouder zou worden dan 41. Hij is toch nog 89 jaar geworden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden