'Verneder haar, beschouw haar als bediende'

Julien Blanc vindt zichzelf een goede vrouwenversierder. Behalve aan zijn genot, denkt hij ook aan zijn inkomsten.

Julien Blanc. Beeld
Julien Blanc.Beeld

Australië gooide Julien Blanc het land uit, en de Canadese, Koreaanse en Braziliaanse regering overwegen hem een visum te weigeren. De 26-jarige Amerikaan is geen terrorist of haatzaaiende fascist, maar een 'professionele vrouwenversierder'. Blanc legt mannen stap voor stap uit hoe ze met fysiek en emotioneel geweld vrouwen het bed in kunnen krijgen.

Blanc werkt voor Real Social Dynamics (RSD), een in 2002 opgericht bedrijf uit Los Angeles dat verschillende 'vrouwenversierexperts' in dienst heeft. In dure online-cursussen, liveworkshops en drie- of vijfdaagse trainingskampen leren ze hoe je vrouwen zo kunt manipuleren dat 'ze erom smeken het bed met je te delen'.

Londen Beeld
LondenBeeld

Hoofd bij pik

Blanc is een van de sterren van het bedrijf. Zijn 'versiertrucs' zijn nogal onconventioneel. In een van zijn video's loopt hij over straat in Tokio, grijpt willekeurige vrouwen hardhandig bij de nek en trekt hun hoofd naar beneden. 'Duw gewoon haar hoofd op je pik', legt hij uit tijdens een workshop in Japan. Het publiek lacht. Blanc gaat ervan uit dat vrouwen graag worden gedomineerd.

'Ook meisjes die weerstand bieden, kun je dezelfde avond nog met je laten neuken', belooft hij op de website waar hij zijn cursus Pimp (pooier) aan de man brengt. Hij plaatste een illustratie over huiselijk geweld op zijn Instagram, waarin de verschillende aspecten van seksueel geweld worden belicht. 'Zorg dat ze zich schuldig voelt, verneder haar, beschouw haar als je bediende', aldus de illustratie. Blanc twitterde daarover: 'Je zou dit als checklist kunnen beschouwen, #zorgdatzeblijft.'

Blijkbaar is er veel behoefte aan deze kennis, want Blanc trekt volle zalen. Bezoekers van de RSD-website worden dan ook lekker gemaakt met succesverhalen. Onzekere mannen zouden dankzij de cursussen in succesvolle veroveraars veranderen. Wie toegang wil tot trainingsvideo's en de 'exclusieve Facebookpagina' moet wel eerst 158 euro betalen. Wil je meer materiaal, dan moet je bijbetalen.

Een driedaagse trainingscursus kost 1.600 euro. Blanc of een andere 'expert' legt de cursisten op deze 'bootcamps' eerst uit hoe ze een vrouw aan de haak moeten slaan, vervolgens moeten ze de opgedane kennis in de praktijk brengen in kroegen, winkelcentra en restaurants. De 'expert' geeft hen ter plekke tips en na afloop worden de resultaten geanalyseerd. Ook in Amsterdam is begin december een RSD-trainingskamp, overigens niet met Blanc.

Toen de Amerikaanse activist Jennifer Li begin november de #takedownjulienblanc-campagne begon op Twitter, ontstond er grote ophef over Blanc. Die was op dat moment in Australië. Li oefende druk uit op de Australische regering en lokale activisten voerden actie bij de zaaltjes waar Blanc zou spreken.

Boston Julien Blanc Beeld
Boston Julien BlancBeeld

Petitie

Met succes, de zaaleigenaren trokken zich terug en afgelopen donderdag trok migratieminister Scott Morrison Blancs visum in. 'Hij pleit voor misbruik dat denigrerend is voor vrouwen', vindt de minister. In navolging van Australië overwegen ook Korea en Canada om Blanc de toegang tot het land te ontzeggen. In Groot-Brittannië, waar hij volgend jaar zijn kunsten aan de man wil brengen, proberen vrouwenrechtenactivisten de regering over te halen Blanc buiten de deur te houden.

Ook in Brazilië, waar voor januari workshops gepland staan, buigt de federale regering zich over de vraag of deze man een visum moet krijgen. Een petitie op de website van Avaaz tegen zijn komst naar Brazilië had binnen twee dagen 250 duizend handtekeningen. Volgens Braziliaanse feministen 'bevordert Blanc de verkrachtingscultuur, emotionele en fysieke agressie tegen vrouwen en een diep gebrek aan respect voor vrouwen'.

Op de anti-Blanclobby is ook weer kritiek. De critici beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting. Op change.org begonnen voorstanders van de vrouwenversierder een eigen petitie, met inmiddels 2.500 handtekeningen. 'Het is geen misdaad om mannen van datingadvies te voorzien', aldus een van de ondertekenaars. 'Julien leert sociaal gestoorde mannen, die door niemand anders worden geholpen, hoe ze op succesvolle wijze relaties met vrouwen kunnen aangaan. Hij is een rolmodel voor jonge mannen.'

Calcary Beeld
CalcaryBeeld
Uitspraken van Julien op Twitter. Beeld
Uitspraken van Julien op Twitter.Beeld

Uitspraken van Julien Blanc

Op zijn inmiddels afgeschermde twitteraccount @RSDJulien:

'Het is een stuk makkelijker om haar als stront te behandelen als je haar eerst tot object maakt #HetIsMaarDatJeHetWeet.'

'De lekkerste wijven zijn vaak het onzekerst. Vergeet dus niet hen als oud vuil te behandelen.'

'Maak je geen zorgen. Ik misbruik vrouwen alleen maar.'

Op zijn website www.pimpingmygame.com, over zijn werkwijze:

'Het is beledigend, het is onbehoorlijk, het levert emotionele littekens op, maar het is verdomd effectief.'

Tijdens een workshop in Japan, als commentaar op een video waarin hij zelf is te zien:

'In Tokio, als je een blanke man bent, kun je doen waar je zin in hebt. Ik loop gewoon door de straten, grijp hoofden van meisjes en dan gewoon het hoofd, pfft, naar de pik.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden