'Verhoren belastend voor oud-top van Ahold'

De verhoren die tot dusver met getuigen in de strafzaak tegen de voormalige top van Ahold zijn gevoerd, zijn belastend voor oud-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven en diens toenmalige financieel directeur Michiel Meurs....

Dat zegt de openbaar aanklager, Hendrik Jan Biemond. 'Degetuigenverhoren versterken de verdenking tegen Van der Hoevenen Meurs', zei Biemond maandag tijdens de vierde regiezittingvoor het proces, dat op 6 maart 2006 officieel begint.

Biemond reageerde daarmee op de verdediging van Meurs en Vander Hoeven, die stelt dat de verhoren 'de pijlers onder deargumenten van het Openbaar Ministerie wegslaan'. De verdedigingeist om die reden aanvullende getuigenverhoren. Volgens deadvocaten van Van der Hoeven en Meurs zijn de brieven (sideletters) die hun cliënten in het verleden hebben opgesteld overde eigendomsrechten van Ahold weliswaar verboden, maar wisten decontroleurs van het accountantskantoor Deloitte & Touchehiervan en hebben zij er zelfs hun medewerking aan verleend.

Het Openbaar Ministerie betwijftelt dit, maar moest maandag'constateren dat medewerkers van Deloitte & Touche zich ergveel niet kunnen herinneren en steeds naar elkaar verwijzen. 'Datis opvallend', aldus Biemond.

Behalve Van der Hoeven en Meurs moeten ook de oud-directeurvan Ahold Europa, Jan Andreae, en oud-commissaris Roland Fahlinzich in maart voor de rechter verantwoorden voor hun rol bij hetopstellen van de verboden beheersbrieven. De centrale vraagtijdens dit strafproces luidt: wie wist wat en op welk moment?

Met de verboden brieven verschafte Ahold zichzelf het rechtde omzet van joint ventures volledig bij die van Ahold op tetellen, waardoor de winst te hoog werd voorgesteld en beleggerszijn bedrogen. Het bedrijf heeft de cijfers na het vertrek vanMeurs en Van der Hoeven naar beneden bijgesteld.

De zaak kwam aan het licht nadat Ahold vanwege een anderefraudezaak werd gecontroleerd; het dochterbedrijf US Foodserviceheeft voor 2003 de winst met 880 miljoen dollar te gunstigvoorgesteld, door inkoopkortingen te boeken die nooit zijngegeven. Als gevolg van beide zaken zijn Meurs en Van der Hoevenop 23 februari 2003 ontslagen.

Hun zaak gaat tien weken duren: volgens het processchema datmaandag is vastgesteld, doet de rechtbank op 22 mei uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden