Vergoeding noopt 846 asielzoekers op zoek te gaan naar eigen huis

Asielzoekers maken gretig gebruik van de mogelijkheid om eigen woonruimte te vinden buiten de opvangcentra. Vier weken nadat staatssecretaris Schmitz van Justitie besloot dat vluchtelingen een vergoeding van honderd gulden per week krijgen om zelfstandig te wonen, zijn 846 asielzoekers uit de centra vertrokken....

Van onze verslaggever

Mark van Driel

AMSTERDAM

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat er de komende maand nog meer vluchtelingen op zoek gaan naar woonruimte. De maatregel van Schmitz geldt slechts tot 1 juni. Wie voor die tijd vertrokken is, hoeft niet terug te keren in een asielzoekerscentrum. Volgens het COA trekken veel vluchtelingen in bij familie of vrienden met een verblijfsvergunning.

De vestigingsvrijheid met een financiële vergoeding voor asielzoekers is opmerkelijk. In het verleden mochten vluchtelingen zonder status officieel geen eigen woonruimte zoeken. Justitie betoogde dat vluchtelingen ten onrechte hoop op een verblijfsvergunning zouden krijgen als ze buiten de aangewezen centra mochten wonen. Ook zouden ze sneller integreren in de Nederlandse maatschappij. Een eventuele uitwijzing zou onmenselijk zijn.

Het permanente tekort aan ruimte in asielzoekerscentra heeft Schmitz op andere gedachten gebracht. Onlangs bleek dat in het eerste kwartaal van dit jaar bijna drieduizend asielzoekers meer naar Nederland zijn gekomen dan vorig jaar in dezelfde periode. Met onder meer de voorgenomen huisvesting van tweeduizend asielzoekers in een flat in Venlo probeert het COA die instroom het hoofd te bieden.

Het is voor het COA in de zomermaanden extra moeilijk om opvang voor nieuwe vluchtelingen te regelen. Hotels en pensions die in de stille wintermaanden kamers verhuren aan het COA, kiezen in de zomer voor toeristen. Directeur Ph. van Zuylen van het Wassenaarse Duinrell: 'Met asielzoekers kun je een dalperiode uitstekend overbruggen. Maar in de zomer komen de gewone gasten. We willen toeristen en asielzoekers niet mengen.' Duinrell bood in november en februari onderdak aan vluchtelingen.

Asielzoekers die eigen woonruimte hebben gevonden, moeten zich elke week melden bij het centrum waar ze staan ingeschreven. Als ze intrekken bij familieleden die bijstand ontvangen, lopen die het risico op hun uitkering gekort te worden. De nieuwe woonregeling geldt volgens het COA alleen voor vluchtelingen 'die een gerede kans maken' op het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden