Verdediging Johan V. valt kroongetuige aan Abbas volgens getuige heroïnesmokkelaar

Kroongetuige F. Abbas is een heroïne- en goudsmokkelaar die over een vermogen beschikt van enige honderden miljoenen guldens. Dat verklaarde Henk R....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de getuigenis van R. wilde de verdediging aantonen dat Abbas een groothandelaar is op de mondiale drugsmarkt. Volgens de raadslieden had het Openbaar Ministerie nooit met zo iemand een overeenkomst mogen tekenen. Zij achten de afspraken met de Pakistaanse kroongetuige dan ook in strijd met de goede zeden.

Probleem voor de verdediging is echter dat R. zijn beweringen over Abbas niet nader kon toelichten, omdat hij zelf als verdachte wordt beschouwd in deze zaak. Dat hadden de officieren van justitie F. Teeven en M. Witteveen bij aanvang van zijn getuigenverhoor bekendgemaakt.

'Ik weet bijvoorbeeld dat heel veel geld van Abbas naar een rekening in New York is gesluisd', stelde R. woensdag. 'Maar ik mag daar eigenlijk niets over zeggen, want dan zou ik mezelf belasten. Stelt u zich eens voor dat ík dat geld heb overgeboekt, dan ben ik strafbaar', zei de getuige veelbetekenend. R. is enkele jaren geleden al eens voor hasjhandel vervolgd, maar die zaak liep stuk omdat de Utrechtse politie inkijkoperaties had verzwegen.

Volgens de getuige bestaat er bij de Belgische justitie een metersdik dossier over de criminele activiteiten van Abbas. Op de vraag hoe hij dat wist, antwoordde R. dat het in België 'een koud kunstje is om alles te weten te komen'. R. beweerde dat hij binnen twee dagen over het dossier kan beschikken. Het Belgische dossier dan wel te verstaan, 'in Nederland kan ik zoiets niet'.

Het getuigenverhoor kreeg bijna een voor de verdediging ongewenste afloop. Nadat de raadslieden R. hadden ondervraagd, nam officier Witteveen het woord. Hij wilde weten of R. samen met de Hakkelaar en diens medeverdachten Koos R. en Bertus K. in de hasjhandel heeft gezeten. Dat hebben drie andere getuigen - waaronder Abbas - verklaard.

R. had zich op zijn zwijgrecht als verdachte kunnen beroepen, maar begon de door de aanklager gedane aantijgingen te ontkennen. 'Ik heb nooit geen hasjies gehad', stelde hij. Daarmee liep hij het risico dat hij zou worden vervolgd voor het plegen van meineed. Drie getuigen beweren immers dat R. volop zaken deed met V. en de zijnen.

Advocaat A. Moszkowicz zag het gevaar als eerste, maar kon niets doen omdat hij niet de raadsman is van R. Dat is P. Doedens, die in deze zaak Bertus K. bijstaat. Doedens reageerde te laat en zag tot zijn ontzetting dat zijn cliënt in de val trapte die justitie voor hem had opgezet.

Wat te voorzien was gebeurde: de officieren vroegen de rechtbank een proces-verbaal van meineed op te maken tegen R. Voorzitter F. Lauwaars liet echter na een schorsing weten dat de rechtbank dat verzoek afwees. De magistraten gaven geen motivering voor hun beslissing, maar wilden vermoedelijk het proces niet nog meer vertraging laten oplopen.

Bovendien was R. nauwelijks nog een getuige te noemen toen Witteveen hem ondervroeg, maar eerder een verdachte die over zijn eigen gedragingen verklaart. In dat geval is vervolging wegens meineed niet voor de hand liggend. Henk R. kon tot zijn opluchting en die van Doedens ongeboeid de rechtszaal verlaten. De tumultueuze ochtend werd gevolgd door een kalme middag, waarin de verdediging officier van justitie J. Valente aan de tand voelde. Valente stond aan de wieg van het Kolibri-onderzoek naar de Hakkelaar, maar maakte vorig jaar na een inbraak in zijn woning en bedreigingen de overstap naar het parket in Middelburg.

De ondervraging ging met veel irritaties gepaard en leidde op een gegeven moment zelfs tot het verzoek van advocaat G. Spong een proces-verbaal wegens meineed tegen Valente op te maken. De officier zou liegen over zijn indruk van een vergadering met enkele politiemensen. Maar dat verzoek wees de rechtbank na kort beraad af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.