Verdachten 'te snel' naar Pieter Baan Centrum gestuurd

Rechters sturen verdachten van ernstige misdrijven te snel voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dat draagt bij aan onnodig lange wachttijden.

Luchtplaats Pieter Baan Centrum © ANP

'Wij krijgen soms zaken waarvan we zeggen: met een minder zwaar onderzoek hadden we wellicht ook advies kunnen uitbrengen', zegt Wim van Kordelaar, waarnemend directeur van het PBC.

Het PBC onderzoekt jaarlijks bij 220 verdachten van ernstige misdrijven in hoeverre zij psychisch toerekeningsvatbaar zijn. Verdachten moeten er lang op wachten: momenteel 23 weken, twee keer zo lang als normaal. Ongeveer twintig lopende rechtszaken dreigen daardoor stevige vertraging op te lopen.

Freelance psychiaters

De lange wachtlijst wordt in de hand gewerkt door een tekort aan psychiaters in het PBC. Momenteel zijn slechts zeven van de negen formatieplaatsen vervuld. Dinsdag maakte staatssecretaris Teeven (Justitie) bekend dat het PBC extra personeel aantrekt, onder meer door freelance psychiaters in te zetten.

Het structureel vervullen van de vacatures wordt lastig, want in Nederland is een tekort aan psychiaters die rapportages mogen uitbrengen in strafzaken. Teeven hoopt daarom dat psychiaters die naast hun gewone behandelpraktijk al onderzoek doen naar verdachten van minder ernstige delicten, incidenteel ook kunnen bijspringen in het PBC.

Volgens de directie van het PBC is extra personeel niet genoeg. Ook het aantal opnames moet worden teruggeschroefd. Binnenkort stuurt het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waarvan het PBC deel uitmaakt, daarover een brief aan het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.

De kliniek wil dat rechters alleen nog in zeer complexe zaken verwijzen naar het PBC. In andere gevallen kunnen zij beter kiezen voor een minder ingrijpend alternatief, zoals een onderzoek bij de verdachte thuis of in een huis van bewaring. Vooral 'weigeraars', verdachten die niet aan een persoonlijkheidsonderzoek willen meewerken, belanden nu nogal eens onnodig in Utrecht. 'Je kunt in zo'n geval ook kijken hoe ver je komt zonder opname. Soms is het mogelijk door gesprekken met personen in de omgeving van de verdachte tot een conclusie te komen.'

De Raad voor de Rechtspraak wacht de uitkomst van het overleg met het NIFP af. 'Deze organisatie is bij uitstek deskundig op het gebied van persoonlijkheidsonderzoek van verdachten, dus wij staan open voor verbeteringen.' Een PBC-opname duurt vrijwel altijd zeven weken, de wettelijke maximumtermijn. De kliniek wil het onderzoek straks sneller afronden. Van Kordelaar: 'Soms zijn twee of vier weken opname genoeg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden