Verdachte van moord op Versace pleegt zelfmoord

Met een door criminologen en psychologen voorspelde zelfmoord is in de Verenigde Staten een einde gekomen aan de nationale jacht op Andrew Cunanan....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Met hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pistool als waarmee hij zijn slachtoffers zou hebben gedood, benam de 27-jarige Cunanan, een mannelijke prostitué, zich het leven voordat een arrestatieteam hem kon arresteren op een woonboot in Miami Beach. De boot, een twee verdiepingen tellend gevaarte, ligt afgemeerd in een kanaal op amper vier kilometer van de plaats waar Versace werd doodgeschoten.

Cunanan liet geen afscheidsbrief achter. Amerika zal daardoor moeten gissen naar de motieven van de man, die zich volgens de federale politie FBI in april van dit jaar ontpopte tot een serie-moordenaar. In theorie is het mogelijk dat hij nog een brief heeft gepost, maar daar was 48 uur na zijn dood nog niets van gebleken.

Nader onderzoek moet uitwijzen of hij inderdaad aids had, zoals vrienden en kennissen hebben verklaard. Evenmin is duidelijk of hij de Duitse eigenaar van de woonboot, Torsten Reineck, die ook een homo-club in Las Vegas bezit, kende. Tegen Reineck is in Duitsland een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens belastingontduiking.

Cunanan werd woensdagmiddag laat bij toeval ontdekt toen hij de man beschoot die op de leegstaande woonboot paste. Honderden politieagenten zetten daarop de omgeving af, een arrestatieteam omsingelde de boot. De politie wist niet zeker of de schutter in de boot Cunanan was, maar hield daar wel rekening mee. Nadat hij vergeefs was gesommeerd zich over te geven schoot de politie tientallen traangasgranaten naar binnen. Kort daarna klonk het onderdrukte geluid van een pistoolschot.

Pas donderdagochtend vroeg werd duidelijk dat Cunanan was gevonden. Traangas had het doorzoeken van het drijvend gebouw bemoeilijkt, aldus de politie. Het forensisch team had bovendien uren nodig om met zekerheid vast te stellen dat het om de gezochte Cunanan ging, omdat zijn gezicht onherkenbaar was verminkt. Vingerafdrukken gaven de doorslag.

De vondst van Cunanans lijk heeft tot opluchting geleid onder een groot aantal Amerikanen, van minister van justitie Reno tot de bezoekers van homoclubs in Miami Beach. 'Zijn terreurbewind is voorbij', aldus politiecommissaris Barreto. 'We hoeven gelukkig niet meer voortdurend over onze schouders te kijken', aldus bewoners van Miami Beach, een stad met een relatief groot aantal welgestelde homoseksuelen.

Met de zelfmoord van Cunanan zullen de media de aandacht verleggen naar de activiteiten van de politie in Miami Beach. Voordat hij Versace zou hebben vermoord, woonde Cunanan al weken lang in het Normandy Hotel aan Collins Avenue. De auto die hij had gestolen van een van zijn slachtoffers stond meer dan een maand lang geparkeerd in een openbare garage.

Cunanan gebruikte bovendien bij het verzilveren van een bijzondere munt in een pandjeszaak zijn eigen naam en paspoort. Pandjeszaken zijn verplicht binnen 24 uur transacties te melden. Op het politiebureau van Miami Beach worden deze formulieren handmatig verwerkt. De dienst die hiermee is belast, kampt met een grote achterstand. Dit excuus is in de media scherp bekritiseerd. Als de verwerkinng elektronisch had plaatsgevonden was meteen na binnenkomst van de formulieren vastgesteld dat Cunanan op de lijst van tien meest gezochte personen van de FBI stond.

De politie wordt ook verweten zich te hebben laten afleiden door een moord op een homoseksuele arts en te laat de verblijfplaats van Cunanan in een hotel te hebben ontdekt. Plaatselijke media waren eerder in de hotelkamer dan de politie.

Cunanan verbleef na de moord op Versace hoogstwaarschijnlijk op de woonboot. Zijn ontsnappingskansen waren klein vanaf het moment dat zijn foto in alle kranten en op alle tv-journaals was verschenen. Zonder vervoer en zonder veel geld is ontsnappen zelfs in de VS haast onmogelijk, zeker als in het hele land alarm is geslagen. Zelfs uren nadat bekend was gemaakt dat hij was gevonden, kwamen er nog meldingen binnen van waakzame burgers die zeker wisten dat zij de voortvluchtige verdachte hadden gesignaleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden