Verdachte klimmoord in Frankrijk bekent

DEN HAAG - De van moord verdachte Elzia M. heeft woensdag bij de rechtbank in Den Haag bekend dat hij eind april 2009 zijn vriend Jan-Mikael Jonzen heeft gedood. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

ANP

Het lichaam verborg hij in een greppel.
De 21-jarige Elzia M. zou tijdens een klimvakantie in Frankrijk zijn 26-jarige reisgenoot hebben gewurgd met een touw. Hij was uit op de pinpas van Jonzen. Het slachtoffer kwam uit Zweden en studeerde in Den Haag.

Sinds de klimvakantie, waar de twee op een camping in Fontainebleau in Frankrijk stonden, werd Jonzen vermist. Elzia M. werd later in Duitsland gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van zijn reisgezel.

Waanideeën
De verdachte zei dat hij eerder last had van waanideeën waarin hij iemand wilde vermoorden. Hij was al onder psychiatrische behandeling geweest. Voor de rechtbank in Den Haag verklaarde M. dat hij tijdens het samenzijn met Jonzen niet onder invloed van verdovende middelen was.

Aanvankelijk verklaarde M. dat hij samen met Jonzen was overvallen. Die uitspraak heeft hij nu ingetrokken. 'Het was een verzinsel.' Het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd op 25 mei vorig jaar door de Franse politie gevonden in een greppel langs een snelweg.

Pincode
M. bekende woensdag dat hij tijdens de terugreis vanuit Frankrijk bij een tankstation de pincode van zijn vriend had afgekeken. Tijdens een latere stop nam hij plaats achterin de auto en wurgde de bestuurder met een klimtouw. Het lijk droeg hij naar de caravan, later zou het worden gedumpt.

M. verklaarde uit 'woede en wanhoop' te hebben gehandeld omdat hij Jonzen als een 'undercover politieagent' zag. 'Ik was na zijn dood weer vrij om verder te leven, ik dacht dat het probleem was opgelost', zei hij.

De verdachte zal vanaf medio november een verkorte behandeling op het Pieter Baan Centrum ondergaan, die maximaal drie weken zal duren. Na de uitkomst van dat onderzoek zal het proces worden hervat.

Emotioneel beroep familie
Tijdens de zitting deed de zus van het slachtoffer, die in het gezelschap van andere familieleden uit Zweden was overgekomen, een emotioneel beroep op de Nederlandse rechtsorde. 'Wij hopen dat deze man de rest van zijn leven lijdt onder wat hij heeft gedaan.' Ook de vriendin van Jonzen liet een verklaring voorlezen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden