Verbod uitlevering Sabir K. aan VS bevestigd

Het gerechtshof in Den Haag heeft vorig jaar terecht een stokje gestoken voor de uitlevering van terrorismeverdachte Sabir K. aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Hij mag van het hoogste rechtscollege dan ook niet worden uitgeleverd.

De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (R), neemt het dossier ter hand in de rechtbank van Den Haag. Beeld ANP
De advocaat van Sabir K., Andre Seebregts (R), neemt het dossier ter hand in de rechtbank van Den Haag.Beeld ANP

Het hof vond vorig jaar dat er te veel onzekerheid is blijven bestaan over de betrokkenheid van de Amerikanen bij de foltering van K. in Pakistan. Nederland heeft dat niet goed genoeg uitgezocht. De Hoge Raad is het daarmee eens.

De VS verdenken de Nederlander ervan dat hij in Afghanistan voor al-Qaida heeft gevochten tegen Amerikaanse militairen. Hij werd in september 2010 in Pakistan opgepakt. Volgens K. is hij daar met medeweten van de Amerikanen gemarteld.

De Hoge Raad vindt de uitlevering onrechtmatig als de Verenigde Staten ervoor hebben gezorgd dat Sabir K. in Pakistan is gemarteld in verband met de verdenking tegen hem. Het hof heeft de Nederlandse autoriteiten nog de gelegenheid gegeven om te onderzoeken dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Dat deden ze niet en daarom 'heeft het hof mogen oordelen dat de uitlevering moet worden verboden'. 'Daarmee wordt het grote belang gediend dat foltering in de hele wereld wordt tegengegaan', motiveert de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden