Venkelsoep met maïs, paddenstoelen en zalm
Gek eigenlijk, dat wij Nederlanders zo dicht bij de zee wonen en toch geen echte viseters zijn. Ja, vissticks, kibbeling en lekkerbekjes gaan er nog wel in, af en toe een harinkje en vroeger paling, maar die is bijna uitgestorven en kunnen we voor ons fatsoen niet meer eten - laat staan betalen.
Ingrediënten
Voorafje voor 4, hoofdgerecht voor 2:200-250 g biologische zalmfilet, in stukken gesneden
200 g (kastanje)champignons in plakjes
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eetlepels olijfolie
2 grote venkelknollen, schoongemaakt, in repen
100 ml droge witte wijn
1 groentebouillonblokje
50 ml (slag)room
1-2 lente-uitjes, in dunne ringetjes (en/of takjes dille)
1 blikje biologische crispy maïs à 150 g netto
Daar gaan we dus maar eens een beetje vreemd, maar simpel en snel soepje mee maken. Zelfs lekker voor Nederlanders die niet zo van vis houden en bol van de gezonde groenten en vetzuren uit het hele Griekse alfabet. Neem verse zalmfilet, liever geen ontdooide diepvries. Maak het jezelf gemakkelijk: koop voorgesneden champignons.
Bestrooi de zalmstukken rondom met zout en peper, laat even staan. Roerbak de champignons met de knoflook en een snuf zout 2 tot 3 minuten op hoog vuur in de olijfolie tot het vocht is verdampt. Kook de venkel in 400 ml water en de wijn met het bouillonblokje in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer met een staafmixer en roer de slagroom erdoor. Doe de zalmstukken en lente-ui in de soep en verwarm circa 2 minuten tegen de kook aan. Roer maïs en champignons erdoor, warm nogmaals door (niet koken!) en knip er eventueel op het laatst wat dillegroen boven. Eet met knapperig bruin (stok)brood.