Vegetarische nieuwjaarsschotel met wollig zeewier


Ingrediënten


Voor 4 personen
450 gr stevige tofu
450 gr Chinese kool of paksoi
30 gr gedroogde Chinese paddestoelen
115 gr mihoen
30 gr gedroogd wollig zeewier
3,5 dl arachideolie
zout, peper
2 eetl Shaoxing rijstwijn of droge sherry
3,5 dl bouillon of water
2 eetl lichte sojasaus
2 eetl donkere sojasaus
2 eetl gele-bonensaus
3 eetl oestersaus
1 eetl sesamolie


Vannacht om 0.00 uur begint het jaar van het schaap. Dat betekent niet dat we nu een heel jaar lief moeten zijn voor schapen, of alleen maar diervriendelijke lamsbout mogen eten. Het gaat om het Chinese nieuwjaar dat dit jaar op 1 februari begint. Een grootse aangelegenheid, dat Chinese nieuwjaarsfeest. Er moeten boze geesten verjaagd worden en er zijn tal van gebruiken waar je op moet letten.

Zo is er de keukengod, die elk jaar rond deze tijd verslag uitbrengt bij de hemelkeizer om te vertellen of de familie bij wie hij woont zich goed heeft gedragen. De keukengod krijgt letterlijk honing om de mond gesmeerd en heel veel zoete snoepjes om z'n kiezen op elkaar te plakken, zodat hij geen lelijke dingen zegt.

Maar oud en nieuw is in de eerste plaats het grootste familiefeest van het jaar en daar horen natuurlijk bergen eten bij. Een van de traditionele hapjes zijn de jiaozi, kleine gevulde deegflapjes die in heet water worden gekookt. Families zijn dagen bezig met het kneden en vullen van de jiaozi, maar je kunt ze ook ingevroren kopen in de Chinese winkel.

De bekende Chinees-Amerikaanse kok Ken Hom beschrijft in zijn aanstekelijk boek De Chinese familiekeuken het recept van zijn moeders vegetarische nieuwjaarsschotel met 'wollig zeewier' (zwart mos), dat vooral in Kanton met oud en nieuw wordt gegeten omdat de naam ervan, fat choi, klinkt als 'voorspoed krijgen'. Een eenvoudig gerecht dat ook op andere dagen geluk brengt.

De ingrediënten zijn te koop in de Chinese winkel.


Bereidingswijze

Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de kool in reepjes. Week de paddestoelen 20 minuten in warm water, giet ze af en knijp het overtollig vocht eruit. Verwijder de stelen en snijd de hoeden in dunne reepjes. Week de mihoen (hele dunne doorzichtige mie van mungbonen) en het wollige zeewier (elk in een apart bakje) 20 minuten in warm water en laat goed uitlekken.

Verhit de wok, laat de arachide(pinda)olie dampend heet worden en frituur de tofublokjes in twee porties. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Giet alle olie uit de wok op 1 à 2 eetlepels na en laat de wok weer heet worden. Voeg de paddestoelen, Chinese kool toe met wat zout en peper en roerbak 4 minuten. Doe er dan de mihoen, het zeewier, de rijstwijn, sojasauzen, bonensaus en oestersaus bij. Breng het mengsel tegen de kook aan en doe er de gefrituurde tofu en bouillon bij. Laat het met een deksel erop nog een kwartiertje sudderen. Roer er voor het opdienen de sesamolie door. Voor mensen met grote magen kan er gekookte rijst bij geserveerd worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.