Vegetarische jachtschotel met paddestoelen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vegetarische jachtschotel voor 4 à 5 personen.

Beeld Gerhard Witteveen

Waarom zou je wachten met het uitvoeren van goede voornemens tot 1 januari? Meteen na Kerst is 'minder eten weggooien' een uitstekende starter. Volgens het Economisch Bureau van ING, dat jaarlijks onderzoek doet naar de goede voornemens, stond voor 2014 minder voedselverspilling op de tweede plaats bij de duurzaamheids-voornemens.

Uit dat onderzoek bleek dat 31 procent van de Nederlanders een voornemen had op het gebied van duurzaamheid. Pakweg 40 procent daarvan wilde de voedselverspilling in eigen huis verminderen. Gaan we uit van 16,8 miljoen inwoners, dan zijn dat er bijna 2,1 miljoen.

Volgens Stichting Milieu Centraal gooien we gemiddeld 50 kilo per persoon per jaar in de afvalbak, wat overeenkomt met 155 euro per persoon per jaar. Stel dat iedereen die in 2014 van plan was minder eten te verspillen dat ook had volgehouden, dan was er 104 miljoen kilo voedsel minder weggegooid en had dat een besparing van zo'n 325 miljoen euro opgeleverd. Als er nog een rekeningnummer was geweest waarnaar iedereen dat bedrag had overgemaakt, hadden we toch een leuke pot met weggegooid geld gehad.

Zo bekeken, is elk restje een kapitaal waard. Zijn er nog overblijfselen van de kerstdis? Misschien lenen ze zich voor jachtschotel, een restverwerkingsrecept bij uitstek. Voor wie geen restanten meer heeft, is hier een recept voor vegetarische jachtschotel met rode kool.

Ingrediënten

20 g gedroogde bospaddestoelen
1 kg kruimige aardappelen
1 kg rode kool
750 g kastanje- paddestoelen
1 grote ui
30 g boter
3 eetl bloem
1 theel koekkruiden
Scheutje rode port
2 laurierblaadjes
2 goudrenetten
Paneermeel

Bereiding

Laat de gedroogde paddestoelen een uurtje weken in heet water. Haal ze uit het water, knijp ze uit en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar het paddestoelenwater. Maak een smeuïge puree van de aardappelen. Stoof de rode kool gaar (of neem een zakje voorgekookte rode kool). Maak ondertussen de paddestoelen schoon en snijd ze in reepjes; snipper de ui. Verwarm een ruime braadpan en laat de boter bruinen. Fruit daarin de ui, voeg de paddestoelen toe en laat ze slinken.

Strooi de bloem in de pan, voeg de koekkruiden toe en roer goed door. Giet al roerend een scheut port bij het mengsel en vervolgens beetje bij beetje wat van het paddestoelenwater tot je een dikke ragout hebt. Doe de geweekte paddestoelen en de laurierblaadjes erbij en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Boor de klokhuizen uit de appels, schil ze en snijd ze in ringen. Schep de paddestoelenragout in een ovenschaal, leg daar de rode kool op en daarop de appelringen en dek de schaal af met de puree. Strooi eventueel wat paneermeel en klontjes boter over de puree voor een korstje. Zet de schaal 20-25 minuten in een voorverwarmde (180-200 graden) oven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden