Vegetarische balkenbrij

Voor vriend A. bestaat er diep in zijn hart geen echte Kerst zonder balkenbrij. Zo was dat vroeger bij hem thuis in Brabant. Niks ingewikkelde zesgangendiners, maar gewoon een dikke plak zelfgemaakte balkenbrij op een witte boterham. Balkenbrij is ook niet zomaar eten. Balkenbrij is heden en verleden ineen, het is eten van een andere wereld.

Pay-Uun Hiu
null Beeld

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1 liter bouillon (half groente, half paddestoel)
1 flinke eetlepel rommelkruid
30-35 kruidnagels
2 laurierblaadjes
zout, witte peper
gemalen kruidnagel
250 gram boekweitmeel
boter
Tegelijkertijd is er niets zo banaal als balkenbrij: gaar gekookt slachtafval met kruiden, opgestijfd met boekweitmeel, in plakken gebakken in boter. Meer dan dat is het niet. Maar zoveel mensen, zoveel balkenbrijen. Torgny Lindgren, de schrijver die door Bernlef de Garcia Márquez van het noorden is genoemd, beschrijft in Het ultieme recept hoe een schoolmeester en een oorlogsmisdadiger in elk gehucht van het Zweedse platteland de balkenbrij proeven. De licht absurdistische zoektocht eindigt in een dagenlange orgie van pruttelende ingewanden, want in 'balkenbrij is alles mogelijk' en 'wie zich eenmaal aan de balkenbrij heeft overgegeven, wordt nooit meer de oude'.

Volgens een van de hoofdpersonen van Lindgren is er gewone, betere, beste balkenbrij en opperbeste balkenbrij. En nu is er ook vegetarische balkenbrij die vriend A. voor mij heeft gemaakt. Met authentiek rommelkruid, zoals dat vroeger bij elkaar werd gerommeld van gemorste kruiden in de kruidenpakhuizen. Bij sommige drogisten is het verkrijgbaar. Of anders via internet.

Breng de bouillon aan de kook met het rommelkruid, de kruidnagels, de laurierblaadjes en wat peper. Laat een uurtje op zacht vuur trekken tot de kruidnagels zacht zijn. Verwijder de laurierblaadjes. Zeef de kruidnagels eruit, versnipper ze en roer ze weer door de bouillon. Breng de bouillon zo nodig op smaak met wat zout, peper en gemalen kruidnagel. Neem eenderde van de bouillon, laat die iets afkoelen en klop met een garde het boekweitmeel erdoorheen tot een glad beslag. Laat de rest van de bouillon weer aan de kook komen en voeg al roerend het beslag toe. Kook en roer door tot het mengsel stijf is en het meel gaar (zeker 10 minuten of meer). Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Spoel een schaal of vorm om met water en doe er het mengsel in. Druk het goed aan en laat het afkoelen in de koelkast. Stort de brij op een bord, snijd in plakken en bak die aan weerszijden in een koekenpan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden