Veel vrouwen worden niet goed van een abortus

Jonge vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kampen vaker met psychische problemen als angsten en depressies. Een Nieuw-Zeelandse studie wijst dat uit....

De psychische gevolgen van een abortus zijn ongewis. Een vrouwkan zich na de ingreep opgelucht en blij voelen dat ze het levenkan volgen dat ze zich had voorgesteld. Of ze kan worden overmanddoor schuldgevoelens dat het kind geen kans heeft gekregen. Inde literatuur wordt algemeen aangenomen dat de kans op psychischeschade na een abortus klein is.

Volgens onderzoekers uit Nieuw-Zeeland kan dat wel eens andersliggen. Volgens hen hebben de negatieve gevolgen de overhand.Jonge vrouwen die een abortus hebben ondergaan, zouden vakerdepressies, angsten en problemen met alcohol hebben dan vrouwendie hun kind lieten komen of die niet zwanger zijn geworden.

Dit blijkt uit een gezondheidsstudie die is gedaan inChristchurch, Nieuw-Zeeland. De onderzoekers zijn bij een groepvan 1500 vrouwen (geboren in 1977) nagegaan of ze in de leeftijdvan 15 tot 25 jaar zwanger waren. Dat overkwam 41 procent van devrouwen. Van hen liet bijna één op de zeven het kind weghalen(minder dan honderd vrouwen).

Op 25-jarige leeftijd had 42 procent van de vrouwen die eenabortus hadden ondergaan, last van ernstige psychische problemen.Bij de vrouwen die hun kind hadden laten komen, was dat ruim 30procent en bij vrouwen die niet zwanger werden, was dat 20procent.

De resultaten, deze week gepubliceerd in het Journal of ChildPsychology and Psychiatry van januari, verrasten onderzoeksleiderprof. dr. David Fergusson, psycholoog van de Christchurch Schoolof Medicine and Health Sciences. 'Ik ben voorstander van eenvrije keuze', laat hij weten. 'Ik heb onderzoek gedaan naar degevolgen van de meest voorkomende medische ingreep bij jongevrouwen. Er zijn risico's verbonden aan een abortus en die moetenworden meegenomen bij de afweging de ingreep te ondergaan.'

De uitkomst zal de tegenstanders van abortus nieuwe munitiegeven in hun strijd, ook in Nederland. De evaluatie van deabortuswet is twee maanden geleden gepubliceerd en de discussiespitst zich toe op de vraag of de bedenktijd van vijf dagen inde wet moet blijven. Die dagen zijn er destijds in gekomen om tevoorkomen dat vrouwen overhaast beslissen.

Bevoogdend

Hulpverleners willen af van die time out. Het verplichtwachten is bevoogdend, vinden ze. De Tweede Kamer is niet zo ver.Het CDA noemt het verdwijnen van de termijn onwenselijk.

Voor het kenniscentrum seksualiteit Rutgers Nissogroep inUtrecht is de nieuwe studie geen reden om de vijf dagen tebehouden, zegt onderzoeker dr. Cecile Wijsen. 'Het onderwerppsychische gevolgen van een abortus wordt geregeld opgerakeld,maar er is nog geen eensluidend antwoord. Het is een lastigonderwerp. Voor zover ik kan beoordelen is de Nieuw-Zeelandseanalyse goed gedaan, maar alle studies kennen een tekortkoming.Vrouwen die geen abortus lieten uitvoeren, wilden dat kindkennelijk graag. Ze dragen een gewenst kind. De vraag is ofabortus de negatieve effecten veroorzaakt of het al dan nietgewenst zwanger zijn.'

De Nieuw-Zeelandse onderzoekers geven dit aan in de studie,maar menen toch dat het ondergaan van een abortus eentraumatische ervaring is die de kans op psychische stoornissenvergroot. Wijsen: 'Dit gaat voor mij te ver. Ze kunnen dit nietonderbouwen.'

Voor haar bewijst de studie dat een begeleiding van de vrouwvoor en na de ingreep van groot belang is. En meer onderzoek iswelkom. Onderzoeksleider Fergusson heeft aangekondigd dat hij degroep vrouwen over één jaar, als ze 30 zijn, weer gaatonderzoeken.

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK)in Amersfoort is blij dat de discussie rond de studie zichtoespitst op de gevolgen van abortus als medische ingreep. 'Hetis raar dat over de gevolgen van die ingreep zo weinig bekend is.Bij een doosje hoofdpijntabletten zit tegenwoordig eenbijsluiter. Vrouwen die besluiten tot een abortus, moeten zo goedmogelijk weten waaraan ze beginnen', zegt Georgette Ledegang vande vereniging.

De organisatie voert geen felle campagne tegen abortus, maarwil voorkomen dat vrouwen en meisjes in de situatie komen dat zeom de ingreep moeten vragen. Het afschaffen van devijfdagentermijn is in dat licht bezien een ondergeschikt punt.'We willen niet dat die termijn verdwijnt', vindt Ledegang. 'Dedagen horen bij een verantwoorde afweging. Ik denk eerder dat determijn langer moet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden