Veel minder mensen worden Nederlander

Het aantal naturalisaties is sinds 2002 enorm afgenomen, met wel 51,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CSB) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens de IND ligt de daling aan een aanpassing van de wet in 2003.

redactie
Onder het toeziend oog van burgemeester Eberhard van der Laan legt een nieuwe Nederlander tijdens Nationale Naturalisatiedag de eed af. Beeld ANP
Onder het toeziend oog van burgemeester Eberhard van der Laan legt een nieuwe Nederlander tijdens Nationale Naturalisatiedag de eed af.Beeld ANP

In 2002 werden er nog 42.000 mensen genaturaliseerd. Dat viel in 2003 terug naar 25.000 en in 2011 kregen er nog maar 20.460 mensen de Nederlandse nationaliteit, zo blijkt uit de voorlopige cijfers. In 2010 was dat aantal overigens nog iets lager, namelijk 18.400. In 1996 werden de meeste mensen genaturaliseerd, liefst 76.000.

De daling zette in toen per 1 april 2003 de herziene Rijkswet werd ingevoerd. Die wet stelt strengere eisen aan naturalisatie. Zo moeten aanvragers onder meer voldoen aan 5 jaar onafgebroken verblijf en moeten ze een inburgeringsexamen maken om Nederlander te worden.

Ook het aantal aanvragen is sinds de invoering van de wet gedaald. Sinds 2005 vragen gemiddeld per jaar ruim 25.000 mensen om een naturalisatie. Een steeds kleiner deel van die aanvragen wordt afgewezen: in 2007 bijvoorbeeld was dat nog 16 procent, in 2011 maar 10 procent.

Om Nederlander te worden moet iemand een verzoek indienen bij de gemeente, een ambassade of een consulaat. Die onderzoekt of degene die Nederlander wil worden aan een aantal voorwaarden voldoet en adviseert vervolgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Die instantie beslist uiteindelijk over de aanvraag. Mocht het oordeel positief zijn, dan zet de koningin haar handtekening onder het voorstel om de betreffende persoon Nederlander te laten worden. Als diegene vervolgens uiteindelijk een naturalisatieceremonie heeft bijgewoond, is hij of zij officieel Nederlander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden