Veel meer ouderen gestorven in warme augustusmaand

Er zijn in augustus, volgens het KNMI in De Bilt de warmste maand 'ooit', veel meer ouderen gestorven dan gemiddeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op 13 augustus werd het grootste aantal sterfgevallen geteld. Die dag overleden 457 mensen, 109 meer dan normaal. In totaal overleden deze zomer bijna duizend mensen meer dan gewoonlijk.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt. Uit de sterftecijfers van het CBS blijkt dat in de leeftijdscategorie van 65 tot 85 jaar de sterfte in augustus 12 procent hoger was dan in augustus 1996. Boven de 85 jaar bedroeg de 'oversterfte' 25 procent; onder de 65 jaar was het aantal sterfgevallen nauwelijks groter.

Volgens het CBS is de sterfte onder de bevolking het laagst bij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17 graden Celsius. Daarboven en daaronder is de sterfte hoger. Augustus dit jaar had een gemiddelde etmaaltemperatuur van 20,5 graden Celsius, bijna 4 graden hoger dan normaal. Juli 1994, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 21,4 graden Celsius, kende ook een sterftepiek; die zomer stierven er ruim tweeduizend mensen meer dan normaal.

Ook 's winters zijn er sterftepieken, zelfs vaker dan in de zomer. De afgelopen winter, met een koude december- en januarimaand, kostte tweeduizend mensen extra het leven, en de winter van 1995/1996 zelfs vierduizend.

Vooral de combinatie van kou en griep leidt tot deze sterftepieken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden