Veel meer dan 'de zus van'

Interview Rens Kroes

Haar leven en bedrijf staan volledig in dienst van een gezonde levensstijl. Haar receptenboek Powerfood is een bestseller. Rens Kroes - de zus van Doutzen - zet een Friese familietraditie voort.

Beeld Aisha Zeijpveld, Judith Veendendaal

Rens Kroes nam een week lang alleen sapjes tot zich. Vijf drankjes per dag, 200 milliliter per keer - verder at ze niets. In de ochtend en avond diende ze zichzelf een klysma toe, een spoeling die de darmen zou reinigen. En de vraag luidt nu hoe ze zich voelde, tijdens die week.

Ze veert op en klapt in haar handen. 'Héél fit. Als ik wakker werd, dacht ik: wow! Echt ongelooflijk. Na zo'n week weet je gewoon dat je lichaam gereinigd is. Ook mentaal, hè. Je gaat dingen opruimen, nadenken over verdere stappen. Je wordt er creatief van. Ik heb veel nieuwe voedingsschema's bedacht.'

Powerfood, het receptenboek van 'health coach' Rens Kroes (27), is momenteel een van de best verkochte boeken van Nederland. Het staat op nummer twee in de bestseller top-60 en is toe aan een zevende druk.

Haar online-activiteiten zijn net zo succesvol. Op Instagram heeft ze 110 duizend volgers uit Nederland en de rest van de wereld. Bewonderaars poseren met het boek op sociale media en internationale fans smeken of Powerfood ook in het Engels kan worden uitgebracht. Haar coachingspraktijk, waarin ze mensen begeleidt naar een gezonde levensstijl, is zo druk dat ze een assistent heeft moeten aannemen die haar helpt met de planning.

Online deelt ze bijna dagelijks recepten, foto's van haar goedbejurkte zelf of spreuken die haar volgelingen juichend uit bed moeten krijgen ('Smile, happy looks good on you'). Ze laat ook zien hoe hard ze sport - en vergeet daarbij niet de naam van haar sportschool en personal trainer te noemen.

In de kosmos van Kroes ligt er altijd een stronk blakende paksoi op het industriële aanrecht, heet een ontbijt een 'kickstart' en draait het allemaal om inspiratie, véél inspiratie. Om een middag quinoasushi te rollen, bijvoorbeeld. Of om voor het slapengaan een 'feelgood drink' te maken, van kamillethee, geelwortel, gemberpoeder en citroen.

Beeld Aisha Zeijpveld, Judith Veendendaal

De boodschap is steeds: wie zich net als Kroes toelegt op onbewerkt eten danst binnen afzienbare tijd even opgewekt in onderbroek en met strakke buik in de woonkamer zoals zij doet in Powerfood. 'Ik dans mijn hoofd leeg en mijn hart vol', is het bijschrift bij die foto.

Kroes is een representant van de gezondheidsbeweging die sinds enkele jaren de deur bij biologische winkels platloopt: veelal jonge, Randstedelijke vrouwen die hun informatie van foodblogs halen en tassen vol chiazaden, kokosolie en ongebrande noten kopen. Op de zwarte lijst staan suiker, wit deeg en kant-en-klaarmaaltijden; een ontbijt van havermout met amandelmelk en blauwe bessen wordt daarentegen trots geplaatst op Instagram.

Kroes wil afspreken bij een biologisch koffiebarretje in Amsterdam-West, waar bebaarde jonge mannen op hun MacBooks geconcentreerd naar Facebook zitten te turen. Ze bestelt een flesje Pure Organic Coconut Water en neemt plaats op het terras. Ze draagt een hoge spijkerbroek, een knot en een zwarte grote ronde zonnebril. 'Vind je het erg als ik die op houd?', vraagt ze.

Het interview kon niet bij haar thuis in Amsterdam, had haar agent laten weten. Ze zou zich er 'ongemakkelijk' bij voelen. Het kon ook niet in de kruidentuin van haar moeder, het stuk land in Friesland waarover ze soms schrijft op haar blog. De tuin is niet alleen haar geboortegrond, maar ook die van zus Doutzen. Het wereldberoemde model verblijft ten tijde van het interview in Nederland om te bevallen van haar tweede kind (inmiddels is het meisje geboren) en dus kleuren de seinen nog dieproder dan normaal.

Voorafgaand aan een voorgesprek met de moeder van Rens waarschuwt haar agent nog nadrukkelijk dat dit gesprekje uitsluitend is bedoeld is als voorbereiding op het interview met Rens. Niet om te informeren naar 'andere familieleden'.

Zelf is Kroes er iets relaxter over. Ja, het is soms irritant als media haar informatie over Doutzen willen ontfutselen, maar ze begrijpt het ook wel. 'Mijn zus is beroemd en beroemde mensen zijn interessant.' Ze is even stil en zegt dan: 'Weet je wat? Ik heb er ook veel aan gehad. Dat mag je niet zeggen, maar het is wel waar. Door haar naamsbekendheid verkoopt mijn boek beter. Zo wil ik het bekijken, van de positieve kant. Want het is eigenlijk alleen maar positief.'

De kiem van haar leven als optimistische gezondheids-goeroe ligt op het platteland van Friesland, in het dorpje Eastermar. Haar opa was de eerste biologische boer van het gebied, haar oma kruidenvrouw. Moeder Kroes is voedingsdeskundige.

'Mijn familie was altijd bezig met de natuur', zegt ze. 'We aten bijna alles: brandnetels, bijenpollen, tarwekiemolie en paardebloembladeren.' Ze leefden erg bewust. 'Ik kon precies aan mijn vriendinnen uitleggen waarom ik de dingen deed die ik deed. Mijn ouders hamerden op eigen verantwoordelijkheid. Als ik om twaalf uur thuis moest zijn, zorgde ik ook dat ik er was. Hopelijk mag ik de volgende keer weer uit, dacht ik dan.'

'Vooruitdenken', noemt Kroes het - hetzelfde principe dat haar tegenwoordig ertoe beweegt met een bak salade in haar tas door de stad te fietsen om het risico uit te sluiten dat ze zich bij trek op een eenheid snelle koolhydraten stort.

De liefde voor alles wat het stempel onbewerkt heeft, werd nog groter toen ze op haar 19de een jaar in New York studeerde. Ze maakte kennis met de raw food-beweging, onderging haar eerste darmspoelingen en rende van liquiteria naar liquiteria; winkels waar ze smoothies en sappen verkopen.

'De cafetaria op de campus vond ik zo vies en vet. Daarom maakte ik thuis bakjes salade die ik meenam naar college. 'Waarom ga je niet iets met voeding doen?', vroeg een vriend toen hij me met de bakjes in de weer zag. Terug in Nederland ik met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening en ging ik in een obesitaskliniek werken. Ik wilde mensenkennis opdoen.'

Nu coacht ze naast haar online-activiteiten mensen die een een gezonde levensstijl nastreven. Ze maakt voedingsschema's en bedenkt recepten op basis van onbewerkt voedsel en zelfgeperste sappen. 'Ze leren van mij ook dingen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Dat je eten in bakjes kunt meenemen, bijvoorbeeld.'

'Je moet plannen. Ik merk dat mensen van het platteland dat makkelijker vinden. Die nemen al een broodtrommeltje mee naar het werk. Mensen die in de stad wonen, halen vaak een broodje bij de bakker. Als je eenmaal het ritme hebt, is het makkelijk, hoor. Zo hoeft onbewerkt en gezond eten niet duur te zijn. Overmorgen heb ik bijvoorbeeld een mediatraining. Nu weet ik al dat ik een quinoasalade, gemengde nootjes en een appel meeneem. Dat moet voldoende zijn voor vier uur.'

Beeld Aisha Zeijpveld, Judith Veendendaal

Hoe goedgeluimd ook, de methode-Kroes is niet onomstreden. Een aantal van de gezondheidsclaims wordt niet wetenschappelijk ondersteund. Zo zijn darmspoelingen onzinnig en mogelijk zelfs gevaarlijk, stelden Amerikaanse wetenschappers in 2011. Gifstoffen komen vanzelf via de darmen naar buiten en spoelingen kunnen ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben, zoals darmperforaties en ontstekingen. Kroes propageert de darmspoeling niet in haar boek, maar wel op haar blog. 'Ik voel me fitter en zie het effect, dus ik deel de mening niet.'

In haar boek schrijft ze over de heilzame werking van kokosproducten. 'In bijna al mijn smoothies giet ik een flinke scheut kokoswater of wat kokosvet. Supergezond!'

Onlangs onthulde The New York Times dat het relatief dure kokoswater nauwelijks gezonder is dan gewoon water. Toen het drankje net op de markt was, zou het goed werken tegen nieraandoeningen en virussen. Die beweringen zijn inmiddels weerlegd. Het Nederlandse Voedingscentrum plaatst grotere vraagtekens bij het veelvuldig gebruik van kokosvet. 'De gezonde effecten zijn niet bewezen', stelt het centrum in een advies. 'Het enige wat zeker is: kokosvet bevat het meeste verzadigde vet van alle vetsoorten. Daarom kun je kokosvet beter niet te vaak eten.'

Op het terras van de biologische koffiebar haalt Kroes haar schouders erover op. 'Let them be, iedereen z'n eigen mening. Ik heb weer onderzoeken gelezen waaruit blijkt dat in kokosvet betere verzadigde vetten zitten. Het Voedingscentrum laat zich dingen influisteren door Unilever, vermoed ik altijd. Ik ga op mijn gevoel en intuïtie af, op de dingen die ik van jongs af aan heb geleerd en waarvan ik energie krijg. Die informatie wil ik doorgeven.'

Nee, ze denkt nooit: waarom doe ik dit in hemelsnaam? Oók niet als ze een dag of een week sapvast. De controle zal ze nooit verliezen. 'Ik ben erg strikt over voeding, omdat ik altijd aan het resultaat denk: ik weet dat ik me er beter door ga voelen.'

Af en toe mag ze van zichzelf iets ongezonds of een alcoholisch drankje, vaak wodka met spa rood, omdat daar de minste calorieën in zouden zitten. Onlangs werd na een weekend Barcelona direct weer een dag gesapvast. 'Mijn buik rommelde en dan weet ik: oké, mijn lichaam heeft even behoefte aan rust. Het moet weer clean worden.'

Haar valkuil? 'Ik kan momenteel nauwelijks slapen, vaak word ik al om vijf uur wakker. Ik vind het leven veel te leuk, door de zomer en het keiharde werken voor mijn eigen bedrijf. Vannacht wil ik proberen goed te slapen. Ik ga rustig aandoen en een feelgood drink drinken. Weet je, misschien heb ik wel te veel powerfoods in mijn lichaam.'

CV

1987 Geboren in Giekerk

2006 Vmbo in Bergum

2006 - 2007 Highschool in VS

2011 Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening

2012 Werk in obesitaskliniek

2012 tot heden Coachingspraktijk

2014 Boek Powerfood

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.