Veel baby's niet geregistreerd

Eenderde van alle baby's ter wereld, jaarlijks 40 miljoen kinderen, wordt bij de geboorte niet officieel geregistreerd. Vaak gaan daardoor essentiële overheidsvoorzieningen aan hen voorbij, meldt Unicef in het jaarrapport The Progress of Nations, dat vandaag wordt gepresenteerd....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Een 'enkeltje burgerschap', zo omschrijft het rapport de functie van geboorteregistratie, omdat het de erkenning betekent van de fundamentele rechten van elk kind. Voor tal van voorzieningen is officiële registratie onontbeerlijk. Het VN-kinderfonds roept regeringen op het registratieproces eenvoudiger te maken.

In landen als Mexico, Kenia en Rusland is een geboorteakte vereist om in aanmerking te komen voor vaccinaties. In ongeveer dertig landen is zo'n bewijs verplicht bij behandeling in een ziekenhuis. Voor onderwijsdeelname is praktisch overal inschrijving bij de burgerlijke stand voorwaarde. Niet-geregistreerde kinderen zijn ook kwetsbaarder voor allerlei vormen van misbruik, aldus Unicef. Zo zijn jonge meisjes zonder papieren een makkelijker slachtoffer voor de seksindustrie. Het is immers moeilijker te bewijzen dat ze minderjarig zijn.

Voor minderjarige jongens zonder geboorteakte is het veel lastiger om te ontkomen aan vroegtijdige militaire dienst. Voor alle niet-geregistreerde kinderen geldt dat zij later problemen kunnen krijgen met trouwen, stemmen, het aanvragen van een paspoort of het openen van een bankrekening.

Gebrekkige registratie heeft in ontwikkelingslanden vaak te maken met tekorten aan geschoold personeel en moderne technologie, zoals in Sierra Leone (1 op de 10 pasgeborenen geregistreerd) en Zimbabwe (1 op de 3). Toch zijn er ook ontwikkelingslanden, zoals Sri Lanka, Tadzjikistan en Honduras, die een registratiegraad van 90 procent halen. Er zijn dan ook vaak andere, bureaucratische, factoren die goede registratie in de weg staan.

Unicef publiceert The Progress of Nations elk jaar. Het beoordeelt de wereldwijde vooruitgang op gebieden als kindersterfte, ondervoeding en schoolgang. Uit het rapport blijkt ook dat Nederland na Zwitserland het kleinste aantal tienermoeders ter wereld heeft. Jaarlijks worden zeven op de duizend Nederlandse meisjes in de leeftijd van vijftien tot negentien jaar moeder. In Zwitserland is dat vier op de duizend. Nederland blijft hiermee ruim onder het Europese gemiddelde, dat ligt op 25 per duizend.

Unicef vindt dat er meer projecten moeten komen voor de bestrijding van infectieziekten, met extra aandacht voor kinderen in afgelegen regio's in de Derde Wereld. Per jaar kunnen acht miljoen kinderlevens worden gered door vaccinatie, zegt Unicef. Van alle de kinderen ter wereld is 20 procent nog altijd niet ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden