Vaticaan slaags met vrouwenlobby

Geen debat tijdens de conferentie over een internationaal strafhof in Rome verloopt zo fel als dat tussen het Vaticaan en de vrouwenlobby....

Van onze verslaggever

ROME

Op VN-conferenties, over welk onderwerp dan ook, was de kruistocht van het Vaticaan tegen abortus al lang een verplicht nummer. Ook de oprichtingsvergadering van het hof in Rome is er niet aan ontkomen. De delegatie van de Heilige Stoel meent in het benoemen van gedwongen zwangerschappen als misdrijf tegen de menselijkheid een verkapt recht op abortus te zien.

De koepel van vrouwen-ngo's - ngo's zijn niet-gouvernementele organisaties - die de vergadering kritisch volgen, is woedend op het Vaticaan. Twee jaar lang, tijdens de vooronderhandelingen, maakte de katholieke kerk geen enkel bezwaar tegen het ontwerp-statuut. 'En nu liggen ze opeens dwars. Ik ben zeer teleurgesteld', zegt Rhonda Copelan, hoogleraar rechten in New York.

De discussie wordt gevoerd over de Engelstalige ontwerp-tekst. Daarin staat dat 'enforced pregnancy' een misdrijf is. 'Eigenlijk een vergissing', zegt Copelan. 'De standaardterm in VN-verdragen is forced.'

Copelan geeft toe dat het verschil tussen de twee termen wel heel subtiel is. Maar bij 'forced' (gedwongen) ligt de nadruk meer op de verkrachting en het directe gevolg daarvan, de zwangerschap, terwijl 'enforced' (afgedwongen) wellicht de gehele periode van de zwangerschap omvat, tot aan de bevalling.

En daarom tekende het Vaticaan, gesteund door een aantal katholieke landen, op de valreep bezwaar aan. Als het een misdrijf wordt genoemd dat vrouwen, zoals in Bosnië is gebeurd, worden gedwongen hun zwangerschap uit te dragen, bijvoorbeeld door ze maandenlang gevangen te houden, zou dit kunnen impliceren dat het onwettig is als vrouwen de mogelijkheid van abortus wordt onthouden.

'Terwijl dat nooit onze bedoeling is geweest', zegt Copelan. 'Wij wilden de abortuskwestie helemaal buiten de discussie over het strafhof houden. Ik vind het een absurd argument.'

In het begin van de conferentie leek de rooms-katholieke kerk zich te kunnen schikken in de term 'forced'. Maar donderdag liet de delegatie van de Heilige Stoel opeens weten dat het compromis onbespreekbaar is. Er mag niets over zwangerschap in het statuut komen. In een vergadering met meer liberale landen liepen de emoties zo hoog op dat de Nederlansdse commissievoorzitter Herman von Hebel maar afhamerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden