Vanaf morgen: het Groot Dictee der Nederlandse taal, ook op vk.nl

De voorrondes voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de 22ste editie inmiddels, beginnen morgen. Dus scherpslijpers en kommaneukers opgelet: er is een plek bij het Dictee te verdienen, door mee te doen via de krant of op vk.nl.

Bart Chabot (links) en presentator Philip Freriks bij het Groot Dictee vorig jaar. © ANP

Dit jaar kunnen de voorronde-opgaven ook ingevuld worden op internet. Meedoen kan door rechtstreeks de opgaven in te sturen, of door mee te doen met het twictee, het Groot Dictee op twitter (#vktwictee). Alles daarover is (vanaf morgen) hier te vinden.

Even de spelregels: Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal en bij de voorronde geldt de nieuwste versie van het Groene Boekje als norm, de Woordenlijst Nederlandse Taal zoals in 2005 uitgegeven door Sdu Uitgevers/Lannoo. Als woorden niet in de lijst voorkomen, geldt de spelling in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, de veertiende herziene uitgave (2005).

Een woord heeft nooit meer dan één fout. Als fouten gelden: spelfouten, het onjuiste of onnodige gebruik van koppeltekens en/of afbrekingstekens (of het ontbreken daarvan), het niet op de juiste manier aaneenschrijven van samenstellingen, het foutieve gebruik van hoofdletters/kleine letters, accenten, apostrofs en trema's.

Inzendingen moeten uiterlijk binnen zijn op donderdag 17 november. Winnaars maken kans om uitgenodigd te worden bij het Groot Dictee op 10 december in de Eerste Kamer in Den Haag.

Grunberg
Arnon Grunberg, columnist van de Volkskrant, schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse taal. De uitzending op televisie is op woensdag 14 december om 20.30 uur op Nederland 1. Op basis van de voorronde, die ook in de Vlaamse krant De Morgen verschijnt, worden 20 Nederlanders en 10 Vlaamse deelnemers geselecteerd. Verder schuiven bekende Nederlanders en Vlamingen aan, zoals rapper Brainpower en dichter Ingmar Heytze.

Winnaar Pieter van Diepen uit Leiden bij het Groot Dictee vorig jaar. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden