Van zakenman tot paria: Chris Kraypoel eist schadevergoeding

Vastgoedhandelaar Chris Kraypoel eist schadevergoeding van justitie omdat hij anderhalf jaar lang ten onrechte is verdacht van moord. Het Openbaar Ministerie meende dat hij betrokken was bij de liquidatie van zijn zakenrelatie Peter Petersen in 2009. Maar onlangs is hij van alle blaam gezuiverd.

Chris Kraypoel met zijn dochtertje in het partk © Joost van den Broek/ de Volkskrant

Door zijn arrestatie en de verdachtmakingen zegt Kraypoel miljoenen euro's te zijn misgelopen. In een interview met de Volkskrant praat hij voor het eerst over de tijd dat hij verdachte was.

Dikke Peter
Vastgoedhandelaar Petersen, alias 'Dikke Peter', werd in 2009 door zijn hoofd geschoten in zijn BMW in Bussum. Petersen bleek in het verleden zaken te hebben gedaan met de eveneens geliquideerde handelaren Willem Endstra en Kees Houtman.

Op de ochtend van de moord had Kraypoel nog een ontmoeting met zijn zakenrelatie. Een jaar later pakte de politie hem onverwacht op. Justitie zei hem niet alleen te verdenken van betrokkenheid bij de moord, maar ook van het witwassen van crimineel geld.

Paria
Kraypoel veranderde hierdoor van een gerespecteerd zakenman in een paria. Zakenpartners lieten hem vallen. 'Er stond een stempel op mijn hoofd: moordverdachte. Dat ben ik niet meer, maar het werkt nog wel door.'

Pas na herhaaldelijk aandringen van Kraypoel gaf de rechter in april het bevel het moordonderzoek tegen hem stop te zetten: er is geen spoor van bewijs. In het witwasonderzoek is hij nog wel verdachte. 'Maar dat is volslagen onzin.'

Het OM laat weten dat er wel degelijk redenen waren om Kraypoel aanvankelijk als verdachte te zien. Er was 'nader onderzoek' nodig om de verdenking te ontkrachten.

Lees het interview met Kraypoel in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden