Van Rijn: zorginstellingen moeten ouderen samen laten wonen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op wijzen dat ze de plicht hebben om een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen.

Redactie
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld anp

Van Rijn reageert vandaag op berichten dat oudere paren in de praktijk vaak toch niet tot het laatst bij elkaar kunnen blijven. De bewindsman gaat inventariseren hoe vaak dat voorkomt. Hij vindt dat oudere echtparen zo lang mogelijk samen moeten kunnen blijven en wil weten welke knelpunten in de weg staan om ze te kunnen wegnemen. 'Als ouderen na vele jaren niet samen kunnen blijven, is dat intens verdrietig', schrijft hij de Tweede Kamer.

De bewindsman wijst er op dat er in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heel duidelijke afspraken staan over het opnemen van een partner of geliefde. Maar door bijvoorbeeld te weinig geschikte appartementen voor oudere paren, kan die verplichting in de praktijk in de knel komen, aldus Van Rijn. Hij wil daar wat aan doen. 'Het is mijn overtuiging dat we de kwaliteit van deze voorzieningen moeten verbeteren om tegemoet te komen aan de wensen en eisen die mensen tegenwoordig aan de zorg stellen. Dat is mijn belangrijkste drijfveer achter de hervorming van de langdurige zorg.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden