Van onopvallend tot stookolie - wat is de perfecte sojasaus?

Sojasaus is dé smaakmaker in de Aziatische keuken. Welke is het lekkerst?

Wat is de smaak van sojasaus, of beter: wat is de smaak van goede sojasaus? Dat is best lastig, want het is niet iets wat je zomaar naar binnen klokt. Zelfs met theelepeltjes is het proeven van elf merken sojasaus geen onverdeeld genoegen voor het Volkskrant-panel bij toko Dun Yong in Amsterdam, dat bestaat uit mede-eigenaar Soesja Dun-Hu, Volkskeukenauteur Onno Kleyn en sinoloog Alice de Jong. Zij is betrokken bij het onderzoeksproject Shared Taste van de Universiteit Leiden en ze is bekend als Kattebelletje van de website Tokowijzer.

De vraag kwam, indirect, van een lezer die wilde weten of de Mee Chun Soy Sauce die hij altijd gebruikt, wel gezond is. Ook dat is niet zo eenduidig. Er is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die waakt over de veiligheid van de producten. Of die dan ook gezond zijn, is een kwestie van dosering, individuele fysieke gesteldheid en opvatting. En ook over de dienst zelf is het laatste woord nog niet gezegd.

Het is hoe dan ook niet gezond sojasaus flesgewijs naar binnen te werken, want het is zout en nog eens zout, ook de minder-zoutvarianten. Maar als smaakmaker is sojasaus de alfa en omega van de Aziatische keuken. Ze wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist. Afhankelijk van de duur van de fermentatie krijg je lichte sojasaus (die meestal wordt gebruikt als smaakmaker) of donkere (die doorgaans wordt gebruikt voor de kleur).

De Volkskrant test de lichte uit Japan, China en Thailand en constateert dat er vele gradaties van lichtheid zijn - van bijna gitzwart (Mee Chun) tot amberkleurig (Fair Trade Original). Ook de prijzen lopen fors uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste (eveneens Mee Chun) en de duurste (Kikkoman less salt) is, per 100 ml, €1,51.

Door het zout heen proeft het panel grassige, vissige, dropachtige, melasse- en graansmaken. Aan de ene kant van het spectrum staan de wat vlakke sauzen, zoals die van Albert Heijn en de Kikkoman less salt. Daar zijn de proevers niet zo van gecharmeerd. 'Een goed gerijpte sojasaus is gelaagd in smaak', zegt De Jong. Aan de andere kant bevinden zich intense, knetterzoute sauzen, die ook niet in de smaak vallen. Zo krijgt de Pearl River Bridge, die Dun-Hu nog wel als 'aangenaam' omschrijft, van Kleyn het predicaat 'natte hond'. De sojasaus van Mee Chun wordt unaniem vies gevonden en roept associaties op met stookolie. Dat kan ook de vraag verklaren of die saus wel gezond is.

Tussen die uitersten is er niet meteen een winnaar. 'Het probleem is dat we eigenlijk niet weten waarnaar we zoeken', vat Kleyn samen. Een saus die je vanaf de lepel bijna omver houwt, doet het in een gerecht misschien precies goed. Het proeven van de sauzen met witte rijst geeft wel een indicatie, maar het blijft lastig voorspelbaar wat er gebeurt in combinatie met andere ingrediënten. Anderzijds is de kans groot dat een saus die puur niet lekker is, dat in een gerecht ook niet is.

De uitslag

Na twee proefronden komt er wel een top-3 uit. Verrassend genoeg zitten de Kikkomans (less salt en gewoon), die bij een test van Tokowijzer en toko Dun Yong in 2011 op 1 en 2 eindigden, daar niet bij. 'Netjes maar onopvallend, gewoon aangenaam', oordeelt Dun-Hu. Het panel is zelf ook verbaasd over zijn eigen winnaar, de sojasaus van het Thaise merk Healthy Boy: mooie lichte kleur, broodgeur, wel erg zout en een tikkeltje te zoet. Misschien scoort-ie ook hoog door de 'intens verslavende ve-tsin' die erin zit, denkt De Jong. Samen met Mee Chun is het de enige van de geteste sauzen met de beruchte smaakversterker E621.

Op twee eindigt Fair Trade Original met een biologische, glutenvrije sojasaus die door Thaise boeren niet met tarwe is bereid, maar met bruine rijst. 'Zachte geur, bloemig, fris, licht en een eigen nasmaak', vindt het panel. De derde plaats is voor Lee Kum Kee uit Hongkong: complexe, mooi gefermenteerde smaak, fruitig, iets te zoet, licht karamel.

Eervolle vermeldingen zijn er nog voor de biologische en glutenvrije saus van Go Tan, die in de eerste ronde favoriet was van Dun-Hu. Deze saus bevat wel tarwe en de fabrikant houdt een slagje om de arm: 'Er kan geen complete afwezigheid van gluten gegarandeerd worden, omdat dit niet meetbaar is.' De andere opsteker is voor Yutaka van het Japanse Tazaki Foods. 'Zuiver en goed', zegt Kleyn. Dun-Hu en De Jong spreken van een 'goede gemiddelde sojasaus'. En dat is toch best bijzonder voor een glutenvrij en zoutarm brouwsel.


Top-3

* Tussen () de prijs per 100 ml

1. Healthy Boy Thin Soy Sauce
Thailand, 300 ml euro €1,45 (€0,48*)

2. Fair Trade biologische sojasaus glutenvrij
Thailand, 200 ml €2,29 (€1,15)

3. Lee Kum Kee Premium Light Soy Sauce
China, 150 ml €1,79 (€1,19)

Andere geteste merken

Kikkoman Sojasaus
Japan, 150 ml €2,49 (€1,66)

Albert Heijn Sojasaus
Bereid volgens Japans recept, 250 ml €1,77 (€0,71)

Kikkoman Sojasaus met minder zout
Japan, 150 ml €2,95 (€1,97)

Conimex lichte sojasaus
China, 150 ml €1,89 (€1,26)

Pearl River Bridge superior light soy sauce
China 150 ml €0,89 (€0,59)

Yutaka Soy Sauce, less salt, gluten free
China 150 ml €1,99 (€1,33)

Mee Chun, 'Best' Soy Sauce
China 500 ml €2,29 (€0,46)

Go-Tan Soya Sauce
Glutenvrij, biologisch 145 ml €1,85 (€1,28).

Reacties en suggesties: test@volkskrant.nl

Het testpanel vindt de sojasaus van Mee Chun unaniem vies.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden