Van misbruik verdachte pastoor mag mis weer opdragen

De Maastrichtse pastoor Jan Schafraad mag vanaf maandag de mis weer opdragen. Bisschop Frans Wiertz van Roermond schorste Schafraad enkele maanden geleden omdat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Wiertz liet Schafraad donderdagmiddag tijdens een gesprek weten dat hij weer terug mag zolang er geen nieuwe klachten tegen hem komen. Dat maakte het bisdom Roermond bekend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden toen Schafraad nog als broeder werkte op jongensinternaat Bleijerheide in Kerkrade. De klachtencommissie voor seksueel misbruik in de RK Kerk wees klachten tegen hem echter af. Wel zijn twee klagers nog in hoger beroep, maar in afwachting daarvan mag Schafraad terug de kansel op.

Wiertz heeft Schafraad donderdag tijdens het gesprek met de pastoor nadrukkelijk gevraagd de publiciteit voortaan te mijden waar het gaat om Bleijerheide. De bisschop drukte tijdens het gesprek zijn 'compassie' uit met de slachtoffers van seksueel misbruik op het voormalige jongensinternaat.

De afgelopen maanden heeft Schafraad behoorlijk de trom geroerd in de publiciteit, waarbij hij probeerde zijn onschuld te bewijzen. Daarbij noemde hij ook de namen van degenen, die een klacht tegen hem hebben ingediend. Wiertz vroeg hem daarvan voortaan af te zien.

Schafraads advocaat Geertjan van Oosten reageerde donderdag verheugd op de uitkomsten van het gesprek tussen de bisschop en zijn cliënt. 'In dit werk legt hij echt zijn ziel en zaligheid', zei de raadsman. Hij bezwoer dat Schafraad zich zal houden aan de gevraagde terughoudendheid en sprak tevens de hoop uit dat de pastoor zijn werkzaamheden 'zonder rumoer' kan hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden