Van Mierlo ontvangt Franse prijs met 'oh la la'

Hans van Mierlo, de versierselen net iets te strak om de adamsappel getrokken, kan zijn geluk zichtbaar niet op. Het land van 'Sartre, van Camus, van Gréco en van oh la la', zoals hij in zijn dankwoord zegt, vereerde de oud-minister gisteravond met het commandeurschap in de orde van het...

Het kan geen toeval zijn. Kok heeft 'm niet. Lubbers niet. Luns al helemaal niet. Van Mierlo wel. Katholiek en bourgondiër, man van het grote gebaar eerder dan van details. En francofiel. Zo heeft Frankrijk ze graag.

Het is zeker een eer om de medaille onder de kroonluchters en het klatergoud van het Quay d'Orsay te mogen ontvangen. Nog mooier, uit handen van oud-collega Hubert Védrine, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Die noemt in zijn woordje 'cher Hans' 'de origineelste figuur die ik heb ontmoet sinds ik minister ben'.

Hij roemt Van Mierlo's passie, zijn intellect, zijn non-conformisme. En hij herinnert aan de dalen waardoor onze twee landen zijn gegaan. Want ondanks de mooie relaties nu, valt het Frankrijk en Nederland nog altijd niet mee om van elkaar te houden. Dat zegt Védrine niet, daarvan getuigt het dossiertje van de laureaat in het Palais de Salm. De huidige Franse ambassadeur in Nederland, De Montferrand, schreef er een aanbeveling in.

De ambassadeur vindt dat Van Mierlo eruit springt bij een 'vaak fletse, pragmatische' Nederlandse politieke klasse. 'In een land waar het wantrouwen en de irritatie ten opzichte van Frankrijk slechts gelijke tred houden met het verborgen verlangen naar zijn levenskunst, was hij (Van Mierlo) zonder twijfel een van de meest francofiele ministers.'

Zeer tevreden is het dossiertje over de meer 'continentale' koers die Nederland onder Van Mierlo's stuurmanschap koos. Volgens Van Mierlo moest Nederland zich richten op 'de oksel van Duitsland en Frankrijk'. Zo dacht de stramme atlanticus Van den Broek er beslist niet over. Terwijl opvolger Van Aartsen zich al vlot na zijn aantreden badinerend uitliet over Van Mierlo's Europese 'deo-variant' .

De pasbenoemde Commandeur herinnert zielstevreden aan de top in Helsinki van afgelopen weekeinde, waar de EU-landen zich plechtig voornamen te gaan werken aan een Europese defensiemacht. Hij heeft gelijk gekregen. Compleet was de victorie, toen opvolger Van Aartsen afgelopen donderdag in Le Monde een lans brak voor een Europese defensie. Maar Van Mierlo is te mild om daaraan te herinneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden