5 redenenCindy Hyde-Smith

Van Democraat naar Trump-fan: 5 redenen waarom u Cindy Hyde-Smith moet leren kennen

In de campagne maakte Cindy Hyde-Smith (59) een racistische opmerking. Toch lijkt de laatste open zetel in de Amerikaanse Senaat haar niet te kunnen ontgaan.

Beeld Berto Martinez

1. Ze hoopt de laatste onbesliste Senaatszetel in de wacht te slepen

Als Republikein uit het conservatieve Mississippi zou het eigenlijk een makkie moeten zijn voor Cindy Hyde-Smith (59) om haar zetel in de Amerikaanse Senaat te verdedigen. Maar bij de verkiezingen van 6 november bleef ze onder de 50 procent steken, zodat ze het komende dinsdag in een run off tegen de Democraat Mike Espy moet opnemen. Als zij het wint, en daar ziet het volgens de opiniepeilingen naar uit, komen de Republikeinen op 53 zetels tegen 47 voor de Democraten.

2. Ze was eerst een Democraat, maar nu Trump-fan

Hyde-Smith zat elf jaar lang voor de Democratische partij in de volksvertegenwoordiging van Mississippi, maar in 2010 stapte ze over naar de Republikeinse partij. Volgens haar was ze na al die tijd tot de conclusie gekomen dat ze zich meer aangetrokken voelt tot het conservatieve gedachtegoed. Dus was het tijd geworden om ‘thuis te komen’. Dit voorjaar benoemde de Republikeinse gouverneur van Mississippi haar als opvolger van senator Thad Cochran, die uit de Senaat vertrok. Sinds ze in Washington in de Senaat zit, stemt ze van alle senatoren het meest met president Trump mee.

3.  Ze is een groot voorstander van Trumps Muur

Mississippi grenst niet aan Mexico, maar Hyde-Smith is een van de meest enthousiaste pleitbezorgers van de muur die president Trump langs de grens met Mexico wil optrekken. ‘Ik vind dat we die muur absoluut moeten bouwen. We moeten onze grenzen beschermen.’ Ze zegt dat ze zelf ‘met een kogelvrij vest om’ bij de Rio Grande-rivier is geweest en daar overal om zich heen ‘machinegeweren’ heeft gezien.

4.  Ze heeft zich in de nesten gewerkt met een racistische opmerking

Aanvankelijk had Hyde-Smith een ruime voorsprong op haar Democratische tegenstander, maar ze heeft zichzelf in de voet geschoten met een opmerking tegenover een handvol blanke aanhangers. ‘Als hij mij voor een openbare ophanging zou uitnodigen, zou ik op de eerste rij zitten’, zei ze over een van haar fans, een rancher. Die opmerking veroorzaakte veel ophef in Mississippi, de Amerikaanse staat waar de meeste lynchpartijen plaatsvonden. Een aantal bedrijven, waaronder supermarktketen Walmart, eiste hun bijdragen aan de campagnekas van Hyde-Smith terug.

5.  Ze bood excuses aan, maar geeft haar tegenstander de schuld

Onder druk van alle kritiek verontschuldigde Hyde-Smith zich voor haar opmerking. Maar die was ‘niet slecht bedoeld’. Volgens haar heeft huidskleur nooit een rol voor haar gespeeld. Ze verweet Espy dat hij haar uitlating heeft verdraaid en ‘als politiek wapen’ tegen haar heeft gebruikt. ‘Niemand heeft uw opmerkingen verdraaid, omdat u ze live maakte, ze kwamen uit uw mond’, sloeg Espy, die zwart is, terug. ‘Ik weet niet wat er in uw hart omgaat, maar we weten allemaal wat er uit uw mond kwam.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden