Vakbond pleit voor ‘luchtvaartverlet’

Vakbond De Unie vindt dat er een Schipholbrede regeling moet komen voor situaties waarin geen vliegverkeer mogelijk is en voor duizenden mensen bij bedrijven op Schiphol tijdelijk geen werk is.

De bond wil met werknemers, werkgevers en de overheid overleggen over een aanpak die te vergelijken is met het vorstverlet in de bouw.

Niet alleen de luchtvaartmaatschappijen, maar ook bagageafhandelaars, beveiligingsbedrijven en andere ondernemingen die actief zijn op Schiphol, hebben de afgelopen dagen grote verliezen geleden doordat het Nederlandse luchtruim dicht was. Een ‘luchtvaartverlet’ moet voorkomen dat werknemers dan onbetaald naar huis worden gestuurd of verplicht vakantie moeten opnemen, aldus bestuurder Maarten Hoelscher van De Unie.

De Unie heeft veel telefoontjes van leden gekregen die vakantiedagen moesten opnemen in de afgelopen vliegtuigloze dagen. Het ging onder meer om werknemers van Menzies Aviation, afhandelaar van passagiers en bagage. Volgens een woordvoerder van het bedrijf heeft Menzies mensen vrij gegeven op ‘50/50-basis’, waarbij een vrije dag de werknemer een halve vakantiedag kostte en de werkgever de andere helft voor zijn rekening nam. Dat gebeurde naar zijn zeggen bij meer bedrijven.

Ook Menzies is voorstander van een soort vorstverletregeling voor bedrijven op Schiphol, waarbij werknemers uit de WW-pot betaald kunnen worden wanneer zij door extreme omstandigheden tijdelijk niet kunnen werken

Zaterdag riep FNV Bondgenoten de overheid al op de luchtvaartsector te steunen met maatregelen, omdat die sector hard wordt getroffen door het sluiten van het Europese luchtruim. De bond denkt aan maatregelen als werktijdverkorting en tijdelijke verlaging van personeelslasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden