Vakbond ‘discrimineert’ oudere sollicitant

Abvakabo FNV heeft zich in een personeelsadvertentie schuldig gemaakt aan leeftijdsdiscriminatie.

Elsbeth Stoker

Dit is een ‘vilein staaltje discriminatie’, aldus lezer Frits Keij. Het leek hem een ideale baan. Maar hij heeft pech, omdat hij net 51 is geworden. Uit principe beklaagt hij zich bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Jongeren

De kans is groot dat hij gelijk krijgt. Werkgevers mogen immers geen onderscheidt maken op grond van leeftijd. ‘Daar is de wet heel duidelijk over’, zegt een woordvoerder van de CGB. ‘Werkgevers mogen wel refereren aan de samenstelling van een team, zonder leeftijden te noemen.’ Zo mag er in een advertentie staan: ‘We zijn op zoek naar iemand die zich thuis voelt in een jong team.’ Ook mag je groepen voorrang geven als het overheidsbeleid is, vervolgt hij. ‘Bijvoorbeeld als de maatschappij kampt met een hoge jeugdwerkloosheid.’

We hadden het anders moeten formuleren, geeft Edith Snoey van Abvakabo FNV, toe. ‘We willen met name jongeren uitnodigen te solliciteren.’ De vacature betreft een bestuursfunctie en momenteel is een groot deel van het Abvakabobestuur 50-plus. ‘We willen rekening houden met de continuïteit. Bovendien willen we uitstralen dat ook jongeren mee mogen denken.’ Maar, benadrukt ze, 50-plussers die solliciteren zijn echt niet kansloos.

FNV (ANP) Beeld
FNV (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden