Vader van Elián hoopt op snelle hereniging

Juan Miguel Gonzalez, de vader van het Cubaanse drenkelingetje Elián, is in de Verenigde Staten aangekomen om zijn zoon op te eisen....

De vader kwam gisterochtend met zijn tweede vrouw en kind in Washington aan nadat zijn advocaat Greg Craig de Cubaanse autoriteiten had overgehaald hem te laten gaan. 'Ik hoop dat ik mijn kind snel kan omarmen', zei hij op het vliegveld. Hij leek gespannen en ietwat geïntimideerd door de batterij televisiecamera's die hem opwachtte.

In plaats van door te reizen naar Miami gingen Gonzalez en zijn gezin naar het huis van de Cubaanse vertegenwoordiger in Bethesda, bij Washington. De vader voelt er weinig voor om naar Miami te komen, omdat hij bang is dat hij daar vijandig wordt ontvangen door de sterk anti-communistische ballingengemeenschap.

Onderminister Eric Holder van Justitie zei te hopen dat Elián snel zal kunnen worden herenigd met zijn vader. 'We willen vader en zoon zo snel mogelijk bij elkaar brengen', zei hij.

Maar dat zal nog niet zo eenvoudig gaan. Bij het huis van zijn familie waar Elián sinds eind vorig jaar is ondergebracht, stonden anti-communistische demonstranten met bloemen op de vader te wachten, maar erg welkom leek hij niet.

Woordvoerder Armando Gutierrez zei dat de familie zich gestoken voelde door de 'harde' termen waarin Gonzalez zich over zijn familieleden in Miami uitliet. Gonzalez noemde hen 'verre familieleden die Elián nooit heeft gekend' en beschuldigde hen ervan zijn zoontje onder 'wrede' psychologische druk te hebben gezet.

Gutierrez zei dat Gonzalez' woorden alleen maar tot nog meer verwijdering tussen hem en de familie hebben geleid. Hij vroeg zich af waarom Gonzalez niet naar Miami wil komen om de zaak 'in familiekring' te bespreken.

Dat Gonzalez de Cubaanse leider Fidel Castro prees als een 'broer' in de verklaring die hij op het vliegveld voorlas, was voor veel betogers het bewijs dat hij aan de leiband loopt van het communistische bewind. 'Dat was niet Gonzalez die daar sprak, maar Castro', zei een betoger.

Hun wantrouwen wordt verder gevoed door het feit dat hij onderdak heeft gekregen in het huis van de Cubaanse vertegenwoordiger. 'Hoe kan hij daar vrij zijn?', vroeg de Cubaans-Amerikaanse burgemeester van Miami, Joe Carollo, zich af. 'Ik ben ervan overtuigd dat hij hier wil blijven, als hij zich vrij kan uitspreken.' Gonzalez heeft gezegd in de VS te blijven tot de rechter uitspraak heeft gedaan in het beroep dat de Amerikaanse familie van Elián heeft ingesteld tegen het besluit hem terug te sturen naar Cuba.

De Amerikaanse autoriteiten onderhandelden gisteren urenlang met advocaten van de familie om te proberen hen over te halen het jongetje af te staan. Maar de onderhandelingen liepen gisteravond vast. Het staat nu wel vast dat de overheid Eliáns oudoom de tijdelijke voogdij zal ontnemen en de familie het bevel zal geven de jongen op korte termijn over te dragen.

Elián werd eind vorig jaar gered, nadat zijn moeder tijdens een vluchtpoging naar de VS was verdronken. Zijn vader, van wie zij gescheiden was, wist niets van haar vluchtplannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.