Vader en dochter Pandy van zeker tien moorden verdacht

Met de bekentenissen van de 39-jarige Agnes Pandy, die jarenlang een seksuele relatie heeft onderhouden met haar vader, denkt de Brusselse justitie vijf van de zes verdwijningen in de zaak-Pandy te hebben opgelost....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Agnes Pandy heeft bekend dat zij in haar eentje haar moeder heeft vermoord. Vier andere familieleden doodde ze samen met haar vader: een broer, stiefmoeder en twee halfzusters. De moorden zouden zijn gepleegd tussen 1986 en 1989. De slachtoffers werden doodgeschoten of met een hamer doodgeslagen.

De lijken werden in stukken gesneden en merendeels in vuilniszakken gestort bij het afval van het slachthuis in Anderlecht. Sommige lichaamsdelen werden ook in zuur opgelost. Na de bekentenissen van Agnes Pandy blijft alleen de verdwijning van een zoon uit Pandy's eerste huwelijk nog een mysterie.

Maar het lijkt erop dat de serie moorden veel langer is dan tot dusver werd aangenomen. Want de gevonden beenderen in de Vandermaelenstraat in Molenbeek (onder meer een linkerdijbeen, een voorarm en enkele vingerkootjes) behoren niet toe aan een van de vermiste personen, zo maakte het parket afgelopen weekeinde bekend. In Hongarije wordt verder gezocht naar vrouwen die ooit hebben gereageerd op huwelijksadvertenties van vader Pandy.

De motieven voor de moorden zijn nog onduidelijk. Maar met de onverwachte en volledige bekentenissen van Agnes Pandy is de Brusselse seriemoordzaak in een stroomversnelling geraakt. Het lijkt erop dat blinde liefde voor haar vader Agnes heeft aangezet tot de gruweldaden. Ze ging jarenlang naar bed met de protestantse dominee. Wie die incestueuze liefdesverhouding in de weg stond, moest blijkbaar verdwijnen.

Agnes bekende ook nog een mislukte moordpoging op haar halfzuster Timea. Deze onderhield eveneens een seksuele relatie met haar vader, waaruit een zoon (Marc Pandy) werd geboren. Jaloezie heeft vermoedelijk aan de basis gelegen van de moordpoging.

Agnes, de oudste dochter van Andras Pandy, werd door justitie aanvankelijk vooral beschouwd als kroongetuige. Zij was het die al in 1992 de politie inlichtte over de verdwijning van zes familieleden. Ze diende toen ook een klacht tegen haar vader in wegens incest. Met die verklaringen werd toen echter weinig gedaan.

Toen de zaak-Pandy begin vorige maand losbarstte, lagen daaraan alweer belastende verklaringen van Agnes ten grondslag. Maar het gerecht vermoedde ook dat Pandy's dochter niet de volledige waarheid sprak. Afgelopen donderdag sloeg zij na de zoveelste ondervraging door. Agnes stortte vervolgens volledig in en moest zich onder doktersbehandeling plaatsen.

De ongehuwde Agnes leefde een teruggetrokken leven op een bescheiden appartement in Mechelen, sinds ze begin jaren negentig ruzie kreeg met haar vader. Door die ruzie werd ze ook uit de 'religieuze' stichting YDNAP (een anagram van Pandy) gezet, waarvan ze financiële steun genoot. De laatste jaren werkte ze op de Nationale Bibliotheek van Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden